Spanje: afschuw over macabere aanklacht

MADRID, 19 SEPT. Heeft de Spaanse geheime dienst Cesid mensen ontvoerd om als proefkonijnen te dienen bij het uittesten van bedwelmingsmiddelen? Onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die eerder de zaak rond de doodseskaders in de 'vuile oorlog' tegen de Baskische afscheidingsbewging ETA aanzwengelde, heeft opdracht gekregen een onderzoek te starten naar een van de meest lugubere aanklachten die deze week tegen de geheime dienst zijn ingebracht.

In Spanje is met een mengeling van ongeloof en afschuw gereageerd op de beschuldigingen. De Cesid zou in de zomer van 1988 met geweld een zwerver en twee drugsverslaafden van de Madrileense straten hebben geplukt. De slachtofferszouden vervolgens bij wijze van proef zijn ingespoten met een onbekend bedwelmingsmiddel. De zwerver zou als gevolg van de drug overleden zijn.

Dit werd de afgelopen dagen geschreven door het dagblad El Mundo. Volgens de krant, die beweert geheime documenten over de zaak te hebben ingezien, zou de aktie de codenaam 'Menguele' gekregen hebben: een combinatie van de naam van de beruchte nazi-arts en de directeur van de Cesid, generaal Manglano. Het uit te testen slaapmiddel zou bedoeld zijn geweest voor het bedwelmen van een ETA-terrorist die vanuit Frankrijk ontvoerd had moeten worden. De operatie draaide volgens El Mundo evenwel op een mislukking uit en werd begin 1990 definitief afgeblazen.

De aanklager gaf gisteren opdracht een onderzoek in te stellen naar de gepubliceerde aanklachten. Onderzoeksrechter Garzón is inmiddels op zoek naar de stoffelijke resten van de zwerver die in Madrid begraven zou moeten liggen. Ook wordt gezocht naar de betrokken drugsverslaafden.

El Mundo heeft naam gemaakt met publikaties over corruptieschandalen en illegale acties van politie en geheime dienst. Het blad verwierf zich daarmee een naam als de luis in de pels van de toenmalige regering. Maar El Mundo bracht ook regelmatig primeurs die bij nadere beschouwing op drijfzand waren gebouwd en geruisloos uit het nieuws verdwenen.

    • Steven Adolf