Soho Grand Hotel

Het gloednieuwe SoHo Grand Hotel in New York, op West Broadway even ten zuiden van Grand Street, bezegelt de nieuwe status van dit laat 19de eeuwse centrum van textielindustrie, dat vanaf de jaren zeventig uitgroeide tot artistiek middelpunt van de wereld. Het is een consumentenparadijs geworden.

Speciaal in het weekeinde verdringen er zich hordes (window)shoppers, begeleid door het knallend geweld van jongemannen op motorfietsen en gevaarlijk overhellende dubbeldekkerbussen. Een flink aantal prominente galeries zoals Paula Cooper, Barbara Gladstone en Metro Pictures vluchten deze herfst naar de wijk Chelsea. Er zijn nog steeds zo'n 250 galeries, maar ze beconcurreren exquise boetieks als Todd Oldham, massamodeketens (Mary Bonne verhuisde haar illustere galerie van West Broadway naar de chique omgeving van 57th Street), restaurants en 82 luxueuze meubelzaken.

Het SoHo Grand Hotel is het eerste hotel in dit sinds 1973 onder monumentenzorg vallende 'Cast Iron District'. Het heeft 367 kamers, inbegrepen vier penthouse-suites met privéterras, in een prijsklasse even boven het gemiddelde. Het succes ervan lijkt verzekerd. Dat ligt nauwelijks aan Paul Newman's salsa-saus en pakjes energieverwekkende vitaminepillen op de kamer (die aan de kleine kant zijn, klagen sommige bezoekers al), badkamers met 'Subway'tegels en Italiaans beddegoed, maar aan de locatie. Een tegenslag voor tegenstanders van dit hotel was, dat het zich bevindt op de Westzijde van West Broadway; de strikte regelingen van monumentenzorg gelden vanaf de Oostzijde. Het 15 verdiepingen hoge bakstenen gevaarte steekt triomfantelijk boven de omgeving uit. De autochtonen die zich het meest minachtend over de vermalling van SoHo uitlaten, verblijven overigens in het weekeinde in hun buitenhuis, dat ze zich mede kunnen veroorloven dankzij het feit dat hun lofts, in de pioniersjaren voor enkele tienduizenden dollars gekocht, nu een miljoen of meer waard zijn.

Binnen in het hotel is meer rekening gehouden met het karakter van de buurt. Te beginnen met die markante ijzeren trappen met doorzichtige noppen van flesseglas in de treden. Ze leiden naar de bijna 800 vierkante meter en twee verdiepingen hoge lobby op de eerste etage. De industriële eenvoud wordt hier volgehouden met pilaren van baksteen, een met spiegels bekleed plafond, stalen balkonconstructies, sobere Calvin Klein-kleuren. Ook heerst er een uiterst comfortabele 'film noir'-chic: hoge, chocoladekleurige fluwelen gordijnen, oversized fauteuils en sofa's, bekleed met WIlliam Morris-textiel, schemerlampen en palmbomen in potten. Het restaurant wordt ook bepaald door die tweeslachtigheid: lampen en ouderwetse, stofbeklede stoelen die gezelligheid en intimiteit suggereren, in een metershoge ruimte met draaiende tafelventilatoren. De directie lijkt zijn best te doen maatjes te worden met de rest van SoHo: de prachtige zwart-wit-foto's uit vroegere era's van New York zijn te koop in de Greenberg galerie. Kort geleden is er een feestje georganiseerd ter ere van de 89ste verjaardag van Leo Castelli, de grand old man van de kunstwereld. Om paparrazi lekker te maken werd er namens het hotel een persbericht uitgereikt met fotosuggesties: voor het merenndeel mode-ontwerpers - Cynthia Rowley, Anna Sui en Nicole Miller, allen met een boetiek in SoHo. Voor liefhebbers van het lobbyzitten is het SoHo Grand Hotal belist een aanwinst. Ga wel in een variatie van zwart gekleed.

310 West Broadway, New York, NY 10013. $ 199 tot $ 249 per kamer, suites $ 949 tot $ 1149 (ook huisdieren zijn er welkom, nogal uniek in New York!). Inl en reservering 00 1212 965 3000 of (binnen de VS) 1800 965 3000