Schiphol 1916

Foto: SCHIPHOL - Drie militaire vliegtuigen landden op 19 september 1916 op Schiphol. Hiermee werd de basis gelegd voor Schiphol Modderhaven, zoals de Luchthaven in de pioniersjaren ook wel werd genoemd. Tot in de jaren twintig bestond de luchthaven uit niet meer dan een vliegtuigloods, een paar gebouwtjes voor reizigers en administratie, en een drassig veldje.

De burgerluchtvaart begon pas in 1920, toen de luchthaven 76 hectare grond besloeg en er vierhonderd passagiers geregistreerd werden. Na de oorlog is Schiphol gestaag uitgegroeid tot een oppervlakte van 56 km en een reizigersaantal van 25,3 miljoen in 1995. Minister Jorritsma zei vanmorgen in haar toespraak op de jubilerende luchthaven dat zij onverkort vasthoudt aan de gestelde milieunormen . In 1931 werden de vluchten met de hand bijgehouden. (Foto Capital Press,KLM)