Schaakploeg behaalt op Olympiade ook ruime zege op Italië

JEREVAN, 19 SEPT. De Nederlandse schakers hebben opnieuw een ruime overwinning behaald op de 32ste Olympiade. Na de verdienstelijke 3,5-0,5 zege op Kirgizië in de tweede ronde, versloeg het viertal van playing captain Genna Sosonko gisteren Italië met dezelfde cijfers.

Voor de grootste sensatie zorgde echter China dat medekoploper Hongarije, met de jeugdige grootmeesters Judit Polgar, Peter Leko en Zoltan Almasi in de gelederen, met 3,5-0,5 versloeg. China is nu de verrassende lijstaanvoerder met 10,5 punten uit twaalf partijen. Nederland heeft negen punten en staat op een gedeelde zesde plaats.

De Nederlandse ploeg bevond zich na twee ronden in het gezelschap van landen als Slowakije, Oekraïne, Bulgarije, Peru en Italië. Nederland moest het in de derde ronde opnemen tegen Italië, dat recentelijk in de persoon van Michele Godena zijn eerste grootmeester benoemd zag worden. Verder hebben de Italianen enkele sterke meesters en een import-grootmeester, maar een echte schaakcultuur heeft het land niet.

Voor de steeds beter in vorm rakende Nederlanders was Italië de ideale tegenstander. Timman won na een Spaanse ruilvariant, zijn specialiteit, in een fraaie partij van Godena. Het was Timmans tweede achtereenvolgende zege. Loek van Wely won met zwart met zijn favoriete koningsindisch van Arlandi en John van der Wiel sloeg tegen Marinelli toe met een positioneel stukoffer. Alleen Paul van der Sterren moest aan het vierde bord in remise berusten.

Een van de helden van de eerste ronden is de pas 13-jarige Etienne Bacrot uit Frankrijk. Bacrot won dinsdag zijn tweede partij voor Frankrijk, tegen de sterke Russische grootmeester Roeblevsky. Vlak voor de start van de Olympiade had Bacrot al een match tegen de veteraan Smyslov met 5-1 gewonnen. Verder wordt op de Olympiade veel gesproken over het opvallende falen van vaste medaillekandidaat Verenigde Staten. Zonder Kamsky is het team kwetsbaar, want na drie ronden hebben de Amerikanen pas 6,5 punten.(ANP)