Postbank houdt vast aan eigen kaart; Chipknip banken gaat naar iedereen

ROTTERDAM, 19 SEPT. De banken gaan de komende maanden alle Nederlanders voorzien van een chipknip, de betaalkaart voor kleine transacties. Ook de miljoenen rekeninghouders van de Postbank, de aanbieder van de concurrerende 'chipper', kunnen een chipknip krijgen.

Dat zal dr. W.M. van den Goorbergh, lid hoofddirectie Rabobank, vanmiddag in een speech bekendmaken. Door de chipknip ook aan rekeninghouders van de Postbank aan te bieden willen de banken in feite forceren dat de chipknip de standaard wordt voor betaalkaarten in Nederland. Ze willen daarmee volgens een woordvoerder van de Rabobank voorkomen dat er twee systemen ontstaan, zoals bij de pinpassen. Mensen die een giromaatpas van de Postbank bezitten kunnen geen geld opnemen bij geldautomaten van banken en andersom.

Een woordvoerder van de Rabobank zei dat rekeninghouders van de Postbank de komende maanden een 'bankneutrale' chipknip kunnen krijgen en daarmee kunnen betalen. De banken zorgen dan voor incasso bij de Postbank. “Wij proberen de noodzaak voor een tweede betalingssysteem terug te dringen”, aldus de Rabo-woordvoerder.

In de loop van dit jaar combineert de bankenorganisatie Interpay (exclusief Postbank) zijn chipkaart, de chipknip, met de bankpas. Eind dit jaar zullen drie miljoen Nederlanders zo'n gecombineerde pas hebben en volgens de banken eind volgend jaar twaalf miljoen. Daar komen dan vanaf begin volgend jaar miljoenen chippers van Postbank en PTT Telecom bij. De Postbank lanceerde vorig jaar samen met PTT Telecom tot ergenis van de andere banken de chipper, een 'mulitifunctionele' kaart waarmee niet alleen betaald, maar ook ondermeer gebeld en gespaard kan worden. Het zit de banken, verenigd in de organisatie Interpay, volgens een woordvoerder van de Rabobank vooral dwars dat de introductie van twee concurrerende systemen leidt tot een “enorme kostenverhoging”, vooral voor ondernemers die twee abonnementen moeten nemen.

Een woordvoerster van de Postbank zei vanmiddag niet in te zien waarom Postbank-rekeninghouders interesse zouden hebben in de chipknip. De multifunctionele chipper biedt volgens de Postbank veel meer mogelijkheden. De Postbank bevestigde dat zij incasso door andere banken kan blokkeren.

Gisteren werd ook bekend dat de Nederlandse banken na maandenlange gesprekken akkoord zijn gegaan met een gedragscode, waarin de privacyregels zijn vastgelegd voor de chipkaart. Persoonsgegevens die met een kaart worden verkregen, worden alleen gebruikt voor doeleinden die aan de consument bekend zijn gemaakt. Zo mag een detaillist of bank alleen met toestemming van de klant gegevens aan derden - bijvoorbeeld directmail-organisaties - verkopen.

    • Paul Wessels