Politiek

Alleen de drie kleine christelijke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's uit 1994 een uitgesproken mening over gokken opgenomen.

De RPF vindt dat de overheid in het geheel niet bij welke loterij dan ook betrokken mag zijn en dat casino's moeten worden verboden. Vooral “sterk verslavende vormen van gokken” moeten volgens de RPF worden tegengegaan en zij noemt als voorbeelden hiervan krasloten en speelautomaten. Gemeenten moeten kansspelautomaten helemaal kunnen verbieden, aldus de RPF.

De SGP bepleit het verbieden van de staatsloterij en het zoveel mogelijk terugdringen van kansspelen en gokautomaten. Het GPV meent dat maatschappelijke instellingen die inkomsten uit kansspelen verkrijgen geen of minder subsidie moeten krijgen.

Het CDA vindt dat de overheid een preventief beleid moet voeren tegen gokverslaving en de reclame voor gokken aan regels moet binden. De VVD wijst op het gevaar dat gokverslaving tot werkloosheid leidt. Andere partijen hadden in hun verkiezingsprogramma's geen passages over kansspelen opgenomen.