Omzet bloemen en planten groeit fors

De omzet van bloemen en planten zal de komende jaren over de hele wereld flink toenemen. In het jaar 2000 heeft de wereldmarkt voor snijbloemen een omvang van 52,3 miljard gulden en die van potplanten 19,1 miljard. Dat is een stijging van respectievelijk 18,7 en 11,6 procent vergeleken met de cijfers uit 1995.

Dit voorspelt het Bloemenbureau Holland, de promotie- en marketingorganisatie van de Nederlandse sierteeltsector. De afzet zal vooral in Oost-Europa behoorlijk toenemen, mogelijk met 25 procent per jaar. Volgens het bureau zullen Zwitsers in het jaar 2000 de meeste bloemen en planten kopen: voor 317 gulden per hoofd van de bevolking. De Polen zijn met 18 gulden per jaar het zuinigst.

Het bureau voorspelt dat de Nederlandse export van snijbloemen en potplanten per jaar met 2,6 procent groeit. In het jaar 2000 bedraagt de afzet van snijbloemen 5 miljard en die van potplanten 2 miljard gulden.

De Nederlandse sierteeltsector exporteerde vorig jaar minder naar Duitsland (-2,2 procent), het Verenigd Koninkrijk (-4,4) en Italië (-16,3), maar meer naar Frankrijk (14,2), België (10,2), Oostenrijk (12,1) en Rusland (57,1).