NS en Britten investeren miljard gulden in telecom

ROTTERDAM, 19 SEPT. Nederlandse Spoorwegen en British Telecom investeren de komende vier jaar een miljard gulden in hun gezamenlijke telecommunicatiebedrijf. Dat hebben ze gisteren in Amsterdam bekendgemaakt bij de officiële presentatie van de joint venture, Telfort gedoopt.

NS en BT, beide voor 50 procent eigenaar, gaan ervan uit dat Telfort over tien jaar 10 tot 15 procent van de Nederlandse telecommunicatiemarkt bedient. Dat komt neer op een beoogde omzet van anderhalf tot twee miljard gulden.

Telfort is de voortzetting van Telecom 2, de werknaam van de onderneming die NS en BT vorig jaar november opzetten. Het bedrijf is een van de drie combinaties die momenteel dingen naar een tweetal vergunningen voor exploitatie van een landelijk (niet-mobiel) telecom-netwerk. Naast Telfort azen ook de combinatie van energie- en kabelbedrijven Enertel en Global One, waarin Deutsche Telekom, France Télécom en het Amerikaanse Sprint samenwerken, op een licentie. De bedrijven die de vergunningen, uiterlijk in december, toegekend krijgen worden directe concurrenten van PTT Telecom.

Telfort, dat zijn intrek neemt in het door Fokker verlaten Amsterdamse Atlas-gebouw, denkt over tien jaar 1250 à 1500 mensen in dienst te hebben. Algemeen directeur is ir. Koos van der Meulen, afkomstig van BT Nederland. De van NS afkomstige dr. Martin Slagmolen is financieel directeur.

Telfort is direct aan de slag gegaan onder de nieuwe naam. Het zet de activiteiten voort van NS Telecom en de Nederlandse vestiging van British Telecom. BT voorziet in Nederland (via Concert, zijn joint venture met het Amerikaanse MCI) een aantal concerns van diensten in dataverkeer, internationale telefonie en bedrijfsnetwerken; taken waarop PTT Telecom geen monopolie heeft. Met zo'n 170 man behaalde BT een omzet van ongeveer 200 miljoen gulden. De inbreng van de NS in Telfort bestaat uit het glasvezelnetwerk dat dochter NS Telecom (omzet 50 miljoen gulden, honderd medewerkers) exploiteert voor de communicatie van het spoorwegbedrijf. De investeringsplannen van Telfort behelzen onder meer de verdubbeling van NS' duizend kilometer lange glasvezelnet en installatie van apparatuur die nodig is om het voor de nieuwe diensten geschikt te maken.

In eerste instantie richt Telfort zich op de zakelijke markt. Zodra dat wettelijk is toegestaan, vanaf 1 juli volgend jaar, wil de onderneming ook spraaktelefonie aanbieden aan particulieren. Van der Meulen acht de kans dat Telfort de licentie voor exploitatie van zijn landelijke net misloopt minimaal. Gebeurt dit toch, dan krijgt de onderneming het “moeilijker”, maar is haar voortbestaan niet in gevaar.