Meer dan 5000 banen weg bij British Airways

LONDEN, 19 SEPT. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways schrapt het komende anderhalf jaar 5.000 van de 55.000 banen. President-directeur Robert Ayling heeft dat gisteren bekend gemaakt.

De sanering maakt onderdeel uit van een grootscheepse herstructurering die Ayling bij de presentatie van de jaarcijfers in mei al had aangekondigd.

Doel is de nettowinst te verhogen tot één miljard pond in het jaar 2000. BA, die met een omzet van 7,8 miljard pond de grootste luchtvaartmaatschappij is van Europa, boekte vorig jaar een recordwinst van 585 miljoen pond.

Anderhalve week geleden was al uitgelekt dat de onderneming verwerking van vracht en bagage wilde uitbesteden, net zoals het onderhoud van de luchtvloot. Vakorganisaties voorspelden een verlies van 10.000 banen en dreigden met acties. Maar op de aankondiging van gisteren reageerden ze gematigd. Ze eisten alleen dat de sanering zonder gedwongen ontslagen zou verlopen. BA wil dat niet beloven, maar zegt wel dat ze daarnaar streeft.

Volgens Ayling is de operatie nodig om in een hevig concurrerende markt succesvol en rendabel te blijven. Kostenbesparing en samenwerking moeten de onderneming de komende jaren in staat stellen om verder te expanderen.

Uitbreiding van het marktaandeel zal volgens Ayling tot een groei van het personeel aan boord van de vliegtuigen leiden. Hij verwacht dat het personeelsbestand binnen drie jaar weer tot de huidige 55.000 gestegen zal zijn.