LINGUINE CON MELANZANE

Pasta met aubergines is een geliefde Siciliaanse combinatie. De benodigde zoute kappertjes (zie NRC 7 september) zorgen voor zouting van de aubergines, en wie het gerecht maakt met kappertjes op azijn geeft de aubergines het zout mee in de pan.

Voor 2 personen als voorgerecht:

200-225 gram aubergines, in blokjes

zout

4 1/2 eetlepels olijfolie

3 grote tenen knoflook, gepeld en gehalveerd

3 eetlepels droge witte wijn

350 gram pruimtomaten of trostomaten, ontveld en in blokjes

suiker

2-3 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

150 gram linguine (platte spaghetti), bijtgaar gekookt

2 theelepels zoute kappertjes (of desnoods gespoelde en goed uitgeknepen kappertjes op azijn)

versgeraspte pecorino romano (of andere harde Italiaanse schapenkaas).

Snijd de aubergines in duimdikke schijven en vervolgens in blokjes. Bestrooi ze met zout, laat ze een uurtje uitwateren in een vergiet en knijp tot slot tussen beide handen nog wat vocht uit de blokjes. Verhit 3 eetlepels van de olie in een bakpan met dikke bodem en fruit hierin al roerend de aubergines samen met 2/3 van de knoflook op hoog vuur gedurende 5 minuten, of tot ze rondom een kleurtje hebben gekregen. Blus ze af met de wijn, draai het vuur halfhoog en voeg zodra de wijn is ingekookt 3 eetlepels water toe. Stoof de aubergines in goed gesloten pan op laag vuur gedurende 20 minuten, of tot ze botergaar zijn. Snijd de resterende knoflook in dunne plakjes. Verhit de resterende olie in een bakpan en fruit daarin de knoflook aan weerszijden goudgeel en geurig. Voeg de tomaten toe, een mespunt suiker, zout naar wens en laat alles op hoog vuur, onder af en toe roeren, gedurende 7 minuten inkoken. Draai het vuur lager, voeg de basilicum toe en stoof de tomatensaus nog 3-4 minuten. Doe de afgegoten en nog vochtige spaghetti bij de tomatensaus, schep alles luchtigjes om en verdeel de pasta over voorverwarmde diepe borden. Roer de kappertjes door de aubergines, maal er peper over en verdeel de aubergines over de spaghetti. Bestrooi het gerecht met de versgeraspte pecorino romano

    • Florine Boucher