Lichte stijging van index op doodstille beurs

AMSTERDAM, 19 SEPT. Doodstil met minimale koersveranderingen. Zo karakteriseerden handelaren vanochtend de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Alleen Océ-van der Grinten, VNU, Hagemeyer en Unilever konden zich enigszins aan de malaise onttrekken.

AMSTERDAM Met name dankzij deze spaarzame stijgers dikte de Amsterdam EOE-index toch nog 0,72 punt aan op 563,88. Maar, zei een commissionair, “beleggers weten gewoon niet wat ze moeten doen. Dat komt door het ontbreken van richtinggevend nieuws.”

De dunne omzet kwam nagenoeg geheel voor rekening van professionele optie- en aandelenhandelaren. De obligatiekoersen daalden gemiddeld een stuiver.

Ook op de andere Europese beurzen was de stemming ongeanimeerd. Parijs en Franfurt openden in de min, Londen iets hoger. De dollarkoers bleef nagenoeg ongewijzigd.

VNU kon zich als één van de weinige verheugen in verhoogde belangstelling. Het uitgeversfonds steeg dertig cent naar 31,50 gulden. Volgens een handelaar is er één specifieke koper in het aandeel geïnteresseerd.

Andere opvallende stijgers waren: Hagemeyer, Océ-van der Grinten en Unilever. Het handelshuis Hagemeyer klom 1,30 gulden naar 130, Océ een daalder naar 178,50 en Unilever 2,30 naar 267,70 gulden. KLM moest nog eens dertig cent verder terug naar 44,40.

Elders in de markt floreerde Gucci. Het Italiaanse modehuis, dat zijn winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar 1996/97 zag verdubbelen als gevolg van een run op schoenen, dassen, horloges en luxe-ledertassen, maakte een koerssprong van 5,70 gulden, ofwel bijna 5 procent, naar 129,40 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York zijn gisteren bescheiden koersverliezen geleden. De Dow Jones-index sloot 11,46 punten lager op 5877,37.

Er waren nogal wat beleggers die winst namen na de flinke koersstijgingen van vorige week en afgelopen maandag. De Dow Jones-index stond daardoor vrijwel de hele dag op verlies, maar de schade bleef beperkt door aanhoudende belangstelling voor technologiefondsen.

Rentespeculaties speelden deze keer een ondergeschikte rol. De beurs lijkt zich er langzamerhand bij te hebben neergelegd dat de Amerikaanse centrale banken op hun vergadering van komende dinsdag zullen besluiten tot een renteverhoging met 0,25 procentpunt.

Op de valutamarkt in New York stond de dollarkoers aan het eind van de handel op 1,6915 gulden, na een slot van 1,6900 in Amsterdam. Een dag eerder sloot de dollar in New York op 1,6965 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag hoger, nadat de koersen zich herstelden van een golf van winstnemingen.

De Nikkei-index steeg met 166,10 punten (0,8 procent) tot 21.322,85. De omzet kwam uit op een vrij bescheiden totaal van 300 miljoen aandelen.

Het aantal fondsen dat hoger sloot, 530 stuks, overtrof het aantal gedaalde noteringen (512) licht. De resterende 198 beursfondsen sloten onveranderd.

De index-stijging van vandaag maakte het verlies van 0,72 procent, dat gisteren werd geleden, volledig goed. Die terugval was het directe gevolg van beleggers die hun winst incasseerden nadat de beurs van Tokio sinds vrijdag met 800 punten was gestegen.

De dollar noteerde lager tegenover de yen.