Jongens na schorsing maandag naar school

GRONINGEN, 19 SEPT. Twee 10-jarige jongens die van de openbare basisschool Meester Neuteboom in Stadskanaal zijn gestuurd, gaan maandag weer naar school. De ouders en de gemeente Stadskanaal hebben hierover een compromis bereikt.

Het compromis kwam tot stand, nadat de bestuursrechter in Groningen de ouders vrijdag in een kort geding gelijk had gegeven. De school had de leerplichtige jongens volgens de rechter eind augustus onrechtmatig geschorst. De rechter bepaalde dat de gemeente de jongens op maandag 23 september weer tot een school in Stadskanaal moet toelaten. De ouders eisten dat dit de Meester Neuteboom zou zijn. De gemeente ging hier gisteren schoorvoetend mee akkoord.

De schorsing hield verband met een affaire die zich deze zomer heeft voorgedaan in de wijk Ter Maars. Eind juli kwam aan het licht dat kinderen onder de twaalf jaar in deze wijk leeftijdsgenoten hadden gedwongen tot onzedelijke handelingen en diefstal. Dat veroorzaakte grote onrust en een stroom van geruchten over “seksspelletjes”. Justitie zei niet te kunnen ingrijpen omdat het minderjarigen betrof.

Volgens de ouders bestond bij de gemeente en de school het vermoeden dat de twee jongens tot de daders behoorden en dat ze onder druk van andere ouders van school zijn gestuurd. De ouders verweten de gemeente de kinderen zo een “stigma van kinderverkrachter” te hebben opgedrukt. “De echte dader zit nog gewoon op school”, aldus een van de ouders vrijdag.

Toen uit politie-onderzoek bleek dat de twee jongens niets met de affaire te maken hadden, deed de gemeente volgens de ouders niets om de kinderen van dit stigma af te helpen. Het handhaven van de schorsing had dit juist versterkt.

B en W van Stadskanaal en de schoolleiding distantieerden zich gisteren na overleg met de ouders van de berichten dat deze jongens in de schoolvakantie met “seksspelletjes” te maken hebben gehad. De jongens werden van school verwijderd wegens hun moeilijke gedrag, aldus B en W. De ouders stemden er mee in dat tot aan de herfstvakantie wordt onderzocht of een andere vorm van onderwijs niet beter is voor de jongens. Zij keren tot dan niet terug in de klas, maar krijgen privé les.

Door de terugkeer van de twee jongens is de kans groot dat andere ouders hun kinderen van de Meester Neuteboom halen. Tien tot twintig ouders hebben hiermee gedreigd. Schooldirecteur H. Oosterwijk zei tijdens het kort geding dat een terugkeer tot grote consternatie zou leiden. De jongens zouden zich tijdens hun schorsing al veelvuldig rond de school hebben opgehouden en andere kinderen hebben bedreigd.

Om de rust in de wijk Ter Maars zo snel mogelijk te laten weerkeren, hebben de ouders en de gemeente afgesproken zich niet meer over de affaire uit te laten. Alleen burgemeester J. Stavast mag nog mededelingen doen. Hij was vanochtend niet bereikbaar.