Islamitische school klaagt gemeente aan

NOORDOOSTPOLDER, 19 SEPT. Het bestuur van de Islamitische basisschool van Almere heeft bij de politie in Emmeloord een klacht ingediend wegens discriminatie tegen burgemeester M. Knip van de gemeente Noordoostpolder. De klacht is ingediend, omdat de burgemeester een gesprek met leden van het bestuur heeft afgezegd.

Het gesprek zou worden gevoerd tussen wethouder mevrouw J. van de Berg, een ambtelijk medewerkster en twee vertegenwoordigers van de Islamitische basisschool. Daarbij zou de vergoeding besproken worden van reiskosten voor kinderen uit Emmeloord. Zij reizen elke dag naar de Islamitische school in Almere.

Voordat het gesprek plaatsvond, kondigde de Islamitische school telefonisch aan dat de leden van de delegatie op grond van hun geloof de vrouwelijke wethouder en de ambtelijk medewerkster geen hand zouden geven. Burgemeester Knip vond dit “te ver gaan” en sprak eerst zelf met Imam F. Zaari, die deel uitmaakte van de delegatie. “In dat gesprek zijn we niet nader tot elkaar gekomen”, zegt Knip. “Het principe van vrijheid van godsdienst botst hier met het grondrecht van gelijke behandeling.”

Knip liet de Islamitische Vereniging weten dat hij begrip heeft voor de geloofsovertuiging, maar dat het “niet handenschudden van vrouwen” voor de gemeente onacceptabel is.

“Het feit dat wij vrouwen geen hand geven betekent niet dat we vrouwen niet respecteren”, zegt imam Zaari. “Onze school heeft een vrouwelijke directrice en die geef ik ook geen hand.”

De school heeft een klacht wegens discriminatie ingediend “omdat we moeilijk konden uitmaken waaronder dit anders zou moeten vallen”, aldus Zaari. “We hebben het op een vriendelijke manier geprobeerd, maar de burgemeester geeft niet toe.”