IMF besluit weer niet over verkoop goud

WASHINGTON, 19 SEPT. Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is gisteren overeengekomen bij te dragen aan een initiatief met de Wereldbank om de schulden van de armste landen aan de twee instellingen te verlichten. Maar over een omstreden plan om hiervoor een deel van de goudvoorraad te verkopen is geen besluit genomen.

Ook vorige week kon het IMF niet tot een besluit komen. Het blijft daarom nog onduidelijk hoe de schuldverlichting precies wordt gefinancierd. IMF-topman Michel Camdessus wil, gesteund door de VS, Groot-Brittannië en de meeste andere lidstaten, vijf procent van de goudvoorraad van het fonds op de markt brengen. Duitsland is fel tegen en vindt onder meer Italië en Zwitserland aan zijn zijde.

Voor goedkeuring van goudverkoop is 85 procent van het stemrecht bij het IMF nodig. Dat is waarschijnlijk wel haalbaar, maar het fonds streeft er traditioneel naar besluiten met consensus te nemen om openlijke conflicten en politisering te voorkomen. Camdessus kwam na afloop met een verklaring waarin hij met geen woord over goud repte. Met de vage formulering dat is besloten mee te werken aan schuldverlichting verdoezelde hij de tegenstellingen.

Verkoop van vijf procent van de goudvoorraad levert ongeveer 2 miljard dollar op. Het IMF zou dat geld moeten beleggen en het rendement gebruiken voor versterking van het speciale ESAF-fonds. Dit speciale fonds verstrekt zeer goedkope leningen aan arme landen. Deze zouden met ESAF-geld IMF-leningen met hogere rente kunnen aflossen. Voor verlichting van schulden wil de Wereldbank winst en reserves aanspreken.

De tegenstanders willen wel de schulden verlichten, maar ze zijn principieel tegen goudverkoop en vinden dat de lidstaten meer uit eigen zak moeten bijdragen aan het ESAF-fonds. In de ogen van de Duitsers spelen de VS en Groot-Brittannië mooi weer tegenover de arme landen met andermans geld.

Het is de bedoeling het plan voor schuldverlichting definitief af te ronden op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank, eind deze maand in Washington. Maar nu goudverkoop voorlopig van de baan lijkt, is het zeer de vraag of de ministers van Financiën van de 181 lidstaten tot een akkoord kunnen komen. Zowel het IMF als de VS, de belangrijkste lidstaat, liet eerder deze week weten dat goudverkoop een onmisbaar element is van het plan. (AFP, Reuter, KRF)