IFOR wacht stembus af

BRUSSEL, 19 SEPT. De NAVO-troepenmacht in Bosnië, IFOR, zal zich niet vóór de uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen massaal uit Bosnië terugtrekken. Dat heeft gisteren generaal Klaus Neumann, chef van het militaire comité van de NAVO, gezegd.

De gemeenteraadsverkiezingen hadden afgelopen zaterdag moeten zijn gehouden, samen met presidentiële, parlementaire en regionale verkiezingen. Wegens fraude met de kiezersregistratie werden ze uitgesteld, naar verwachting tot eind november of begin december.

Neumann zei dat IFOR voorbereid moet zijn op problemen in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een grootscheepse aftocht van militairen kan IFOR zich niet veroorloven, suggereerde Neumann: “Het is nog te vroeg om te taxeren wat het uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen betekent voor het niveau van de troepensterkte, maar een voorlopige inschatting geeft aan dat er weinig ruimte is voor een omvangrijke terugtrekking voor de verkiezingen”.

Volgens Neumann worden de lokale verkiezingen uit het oogpunt van rust, vrede en veiligheid “nog veel moeilijker” voor IFOR dan de verkiezingen van afgelopen zaterdag. Die hebben IFOR al “tot het maximum” belast. “We moeten zijn voorbereid op onplezierige gebeurtenissen”, aldus de generaal.

IFOR heeft 55.000 man in Bosnië. Het mandaat van de vredesmacht loopt op 20 december af en dan moeten alle IFOR-militairen Bosnië hebben verlaten. De terugtrekking moet al eerder beginnen, maar veel waarnemers en politieke leiders dringen aan op een opvolgingsmacht, uit vrees dat na het vertrek van IFOR de oorlog in Bosnië weer oplaait.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, zei gisteren dat de Amerikaanse IFOR-soldaten op 20 december weg moeten zijn uit Bosnië, nu de verkiezingen “kalm, ordelijk en democratisch” zijn verlopen. Maar de internationale gemeenschap zal, zei hij, “op enigerlei wijze” militair aanwezig zal moeten blijven. Of van zo'n vredesmacht in Bosnië opnieuw Amerikanen deel uitmaken wilde Christopher niet zeggen: (Reuter, AP)