Handelstekort VS groter

WASHINGTON, 19 SEPT. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is met ruim 42 procent omhoog geschoten van 8,2 miljard dollar in juni tot 11,7 miljard dollar in juli. Dat is het hoogste niveau sinds het Amerikaanse ministerie van Handel in 1992 begon met de bestaande berekeningsmethode.

De verslechtering van de handelsbalans is vooral toe te schrijven aan een sterke vermindering van de export van vliegtuigen en groei van de olie-import met 10 procent tot het hoogste peil sinds oktober 1990. Het tekort in de goederenhandel van de VS bedroeg in juli 17,5 miljard dollar. Dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door een overschot in het dienstenverkeer van 5,8 miljard dollar.

Het Amerikaanse tekort in de handel met China groeide van 3,3 tot 3,8 miljard dollar en dat in de handel met Japan van 3,2 tot 4,3 miljard dollar. Daardoor is Japan weer het land waarbij de VS het diepst in het rood staan. In juni was dat China.

Ook het tekort in de handel met de Europese Unie ging in juli flink omhoog, van 948 miljoen dollar tot bijna 4 miljard dollar. Nederland behoort tot de weinige EU-landen waarmee de VS een positieve handelsbalans hebben. Het overschot met ons land ging wel omlaag van 843 miljoen dollar tot 475 miljoen dollar.

Over de eerste zeven maanden van dit jaar verminderde het tekort op de Amerikaanse handelsbalans ten opzichte van dezelfde periode van 1995 met 10,5 procent van 71,4 miljard dollar tot 63,9 miljard dollar. Het negatieve saldo met Japan daalde van 37,4 tot 26,6 miljard dollar, dat met China groeide van 17,9 tot 19,5 miljard dollar en dat met de EU nam toe van 6,6 tot 7,8 miljard dollar. (ANP)