Halfjaarwinst Gucci ruim verdubbeld

Het op de Amsterdamse beurs genoteerde Italiaanse modehuis Gucci heeft zijn halfjaarwinst meer dan verdubbeld. Over de eerste zes maanden van het per 1 februari gestarte boekjaar ging het nettoresultaat omhoog van 26,4 miljoen dollar tot 69,9 miljoen dollar (118,3 miljoen gulden). Gucci zette voor 262,2 miljoen dollar (443,8 miljoen gulden) om, 89 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige boekjaar.

“Boven verwachting”, aldus Domenico de Sole, algemeen directeur van de Italiaanse detaillist. In mei maakte hij gewag van een koopgekte, waardoor hij naar eigen zeggen volledig was verrast. De schoenen, dassen, horloges en luxe-ledertassen waren niet aan te slepen. De omzet aan schoenen verdubbelde toen ruim en er ging anderhalf maal zoveel aan lederwaren zoals tassen over de toonbank.

In een flink deel van het tweede kwartaal kampte Gucci vervolgens met te kleine voorraden. “Maar de erg sterke respons van klanten op onze herfst- en wintercollectie, die eind juli binnenkwam, heeft de omzet weer flink opgestuwd”, aldus De Sole. Gucci adverteert dit jaar voor een bedrag van 58 miljoen dollar (98,2 miljoen gulden). Dat is flink op een jaaromzet van een half miljard dollar.

Gucci ging in oktober vorig jaar naar de Amsterdamse beurs voor een prijs van 34,16 gulden per aandeel. Het modehuis houdt kantoor in Nederland wegens de gunstige belastingregels. Gucci staat ook genoteerd aan de New-Yorkse effectenbeurs. Gisteren sloot het aandeel in Amsterdam op 123,70 gulden.