'F.W. de Klerk kende bestaan doodseskaders'

PRETORIA, 19 SEPT. De voormalige Zuidafrikaanse president F.W. de Klerk was op de hoogte van de geheime operaties die doodseskaders uitvoerden tijdens zijn regeerperiode. Hij gaf in 1993 zelfs opdracht tot de aanslag op een huis in het thuisland Transkei.

Die beschuldigingen heeft Eugene de Kock, de voormalige leider van het beruchte doodseskader van Vlakplaas, gisteren geuit in het Hooggerechtshof van de Zuidafrikaanse hoofdstad, Pretoria. “De Klerk kan niet zeggen dat hij niet wist dat dergelijke organisaties bestonden. Hij gaf het bevel voor de aanslag in Transkei in 1993”, verklaarde De Kock. “Wie dacht hij dat die aanslag ging uitvoeren? Hij wist ongetwijfeld dat er geheime organisaties waren.” Vijf jongeren tussen de 12 en 17 jaar verloren bij de aanslag het leven. Volgens de regering-De Klerk waren ten minste drie van hen rebellen van de gewapende vleugel van het linkse Pan-Afrikaans Congres, APLA.

De Kock zei verder dat de politie grote aantallen geheime documenten had vernietigd in cementmolens, nadat berichten waren opgedoken over de activiteiten van de doodseskaders. “Dagenlang verbrandden we bewijsmateriaal”, getuigde de voormalige politie-officier. “Letterlijk tonnen en tonnen en tonnen bewijsmateriaal werden vernietigd.”

De Kock zei dat hij nu liever lid zou zijn van Mandela's Afrikaans Nationaal Congres (ANC) of het Pan-Afrikaans Congres dan van De Klerks Nationale Partij, die de leden van het vroegere veiligheidsapparaat volgens hem in de steek heeft gelaten. “Mijn opinie is dat De Klerk zijn verantwoordelijk geheel van zich heeft afgeschoven... Ik beschouw hem als een van de grootste lafaards in dit land. Hij was als een klein bang hondje dat op zijn rug lag en het gewoon opgaf”, aldus De Kock. (Reuter)