Faillissement oudste mijn afgewezen

De oudste mijn van Nederland, de Domaniale Mijn Maatschappij in Kerkrade, bestaat nog. De rechtbank in Maastricht heeft het verzoek tot een faillissement van de mijn van directeur/vereffenaar D. Jochems afgewezen.

De Domaniale Mijn Maatschappij heeft een schuld van 125 miljoen gulden aan de staat. Omdat die de enig overgebleven schuldeiser en ook de enige aandeelhouder is, wees de rechtbank het faillissement af. Van een faillissement kan alleen sprake zijn als er meerdere schuldeisers zijn, aldus de rechtbank.

Jochems heeft echter vanaf 1977 alle mijnschades afgewikkeld en circa twintig miljoen gulden aan mijnschade vergoed. Advocaat H. Dresschers van de Domaniale Mijn wilde woensdag niet zeggen of hij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gaat of dat er een nieuw faillissementsverzoek wordt ingediend.