Draf- en rensport bereikt akkoord met ministerie

DEN HAAG, 19 SEPT. De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) heeft een akkoord bereikt met het ministerie van Landbouw over een nieuwe bestuursstructuur. Bij de NDR was na het gedwongen vertrek van directeur C. Sperling een crisis ontstaan doordat de commissarissen van de Staatsloterij besloten zich terug te trekken. Landbouw trok daarop zijn financiële garantstelling in.

Sperling werd op 17 april ontslagen door de Raad van Commissarissen van de NDR uit onvrede over zijn functioneren. Minister Van Aartsen van Landbouw stelde de NDR daarop een ultimatum: Sperling terug of een definitieve breuk met het ministerie. De vertegenwoordigers uit de sport kozen tijdens een bijzondere ledenvergadering voor een “terugtredende overheid”.

Het leidde behalve tot verlies van de financiële garantie bijna tot intrekking van de toto-vergunning, het recht om weddenschappen op paardenkoersen te organiseren. En daarmee staat of valt de draf- en rensport. Zover kwam het niet. De problemen bleven echter doordat Landbouw niet langer garant stond voor de schulden van de NDR.

Aan die situatie is gisteren, zonder tussenkomst van de rechter, een einde gekomen. Binnen enkele dagen is de benoeming te verwachten van een president-commissaris. Die zal steun krijgen van twee afgevaardigden uit de 'sport' (NDR) en twee uit het 'spel' (Staatsloterij). “Het is nog slechts een kwestie van invullen van de namen”, zei een woordvoerster van het ministerie.