Cd-prijzen

In zijn brief, in de krant van 3 september, gaat de heer Solleveld in op de mechanismen die ertoe hebben geleid dat de prijs van cd's zo verschillend is in de VS en hier. Onder andere wordt hier de koersdaling van de dollar genoemd. Het is daarom belangwekkend eens te zien hoe het zit met de in de VS geïmporteerde cd's.

Een paar voorbeelden. Klassiek: Frank Martin, Maria Tryptichon, merk Chandos, gemaakt in Groot-Brittannië. Kost bij het Amerikaanse postorderbedrijf CD-World 13,47 dollar. Hier heb ik er 46,90 gulden voor betaald. John Adams, Harmonielehre, merk Nonesuch, gemaakt in Duitsland, 12,47 dollar, hier meer dan 45 gulden. Jazz: Carla Bley en Steve Swallows, Duets, Watt, gemaakt in Duitsland, 12,47 dollar, hier meer dan 45 gulden.

Boeiend is te zien dat anders cd's van Bley en Swallow op hetzelfde merk, maar in de VS gefabriceerd, dezelfde lage prijs hebben. Mijn conclusie is dat koersen er weinig toe doen.

Het is absurd dat prijsverschillen van ca. 20 gulden mogelijk zijn, wat ook het verschil is in sociale en economische structuur. Overigens was vroeger de situatie met Angelsaksische 'pocketbooks' vergelijkbaar. Vaak een Nederlandse prijs, die het dubbele van de Engelse of Amerikaanse was.

    • A. Tip Castricum