Brussel pakt subsidie Waalse staal aan

BRUSSEL, 19 SEPT. De Europese Commissie begint een procedure tegen de Belgische regering in verband met steun van de Waalse overheid aan het noodlijdende staalbedrijf Forges de Clabecq. Volgens de Commissie heeft Wallonië illegale staatssteun gegeven aan het staalbedrijf.

De Commissie geeft de Belgische regering een maand de tijd om op haar vragen te antwoorden. Ten eerste stelt de Commissie vragen bij een kapitaalinjectie van 1,5 miljard frank (80 miljoen gulden).

De vraag is of een overheid die de belangrijkste aandeelhouder is, in dit geval de Waalse overheid, een kapitaalverhoging kan doorvoeren zonder dat dit als ontoelaatbaar wordt aangemerkt. Daarnaast wil de Commissie opheldering over een kwijtschelding van 0,5 miljard frank aan schulden.

Het Commissie-onderzoek kwam niet als een verrassing. De Belgische eurocommissaris Karel van Miert (concurrentiebeleid) had hier al op gezinspeeld. Dat de Commissie het nodig vindt een procedure te beginnen duidt er op dat ze na een eerste bestudering van het dossier aanwijzingen van ontoelaatbare staatssteun heeft. Na het antwoord van de Belgische regering (die functioneert als doorgeefluik tussen de Waalse overheid en de Commissie) zal de Commissie binnen drie maanden over te nemen stappen beslissen.

Forges de Clabecq kwam eerder dit jaar in de problemen. De werknemers gingen herhaaldelijk de straat op om te protesteren tegen herstructureringsmaatregelen waarbij 700 banen verloren zouden gaan. Forges de Clabecq is niet het enige noodlijdende staalbedrijf in Wallonië. Eerder deze week werd bekend dat bij Cockerill Sambre de komende vier jaar 2.000 banen verdwijnen.

Ook bij staalfabrikant Usines Gustave Boël staan volgens de vakbonden 600 banen op de tocht. Het bedrijf onderhandelt momenteel met mogelijke partners. Volgens de bonden zijn onder andere gesprekken gaande met Hoogovens.