Belgische rijkswacht beticht van blunders

BRUSSEL, 19 SEPT. De Belgische rijkswacht heeft fouten gemaakt in het onderzoek naar de verdwenen meisjes An, Eefje, Julie en Mélissa. Dat blijkt uit twee kritische rapporten over het rijkswachtonderzoek, die gisteren uitlekten in de media.

De Belgische premier Dehaene heeft vanmorgen aangekondigd dat eventuele ernstige fouten in het onderzoek naar de verdwenen meisjes of in het eveneens in opspraak geraakte onderzoek naar de moord in 1991 op de Luikse socialist André Cools, niet ongestraft zullen blijven.

Het Centraal Bureau voor Opsporingen van de Rijkswacht zou volgens de rapporten al twee dagen na de verdwijning vorig jaar van An en Eefje de inmiddels als hoofdverdachte gearresteerde Marc Dutroux als verdachte hebben aangemerkt. Die informatie werd echter niet doorgestuurd naar het parket in Brugge, dat met het onderzoek was belast. De rijkswacht zou opnieuw geblunderd hebben bij een huiszoeking eind vorig jaar in de woning van Dutroux in Marcinelle waar, zoals later bleek, de meisjes Julie en Mélissa op dat moment gevangen zaten. In het zogenaamd onbewoonde huis werd eten voor dertig dagen ontdekt en een pas bepleisterde muur. Een rapport hierover van het laboratorium van de gerechtelijke politie werd echter niet doorgestuurd naar het parket. Ook zou de rijkswacht de Luikse onderzoeksrechter te laat en onvolledig hebben ingelicht.

Minister van justitie Stefaan de Clerck en zijn collega van binnenlandse zaken Johan vande Lanotte, hebben laten weten dat de rapporten genuanceerder zijn dan nu naar buiten komt. Volgens De Clerck is het te eenvoudig alleen de Rijkswacht de schuld te geven. De rijkswacht wil niet reageren. De twee rapporten werden opgesteld in opdracht van minister De Clerck door Luikse procureur-generaal Anne Thily en procureur-generaal van het Hof van Cassatie Jacques Velu.

In het rapport van Velu is een verklaring opgenomen van de chef van de aangehouden inspecteur van de gerechtelijke politie Georges Zicot, die gevangen zit in verband met vermeende betrokkenheid bij de autozwendel van Dutroux. Volgens zijn baas is Zicot erin geluisd door leden van het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten.

In een toespraak voor het parlement, bij aanvang van het nieuwe politieke jaar dat twaalf dagen vroeger begint dan gepland in verband met de affaires-Dutroux en -Cools verklaarde premier Dehaene dat de regering zich bewust is dat het vertrouwen in de Belgische rechtsstaat is geschokt. Hij riep op alles in het werk te stellen dit vertrouwen te herstellen. Vanmiddag heeft een plenair Kamerdebat plaats over beide zaken.

In de zaak-Cools dreigt voormalig vice-premier Guy Mathot een klacht in te dienen tegen iedereen die zijn naam nog in opspraak brengt. Drie van de zes verdachten die eerder zijn aangehouden in verband met de moord op Cools, noemen volgens de krant La Libre Belgique Mathot als opdrachtgever.