Bekakt

In de bijdrage van Dick Wittenberg aan het artikel over P & O en Nedlloyd, vermeldt hij dat het Engelse woord 'posh', dat voor 'chic' en 'bekakt' staat, te verklaren is uit een periode van hoogmoed bij P & O, omstreeks het midden van de vorige eeuw. Hij geeft echter geen verklaring voor het woord zelf. Engelse vrienden gaven ons de volgende verklaring van het ontstaan van het woord 'posh'.

In die tijd, zonder air-conditioning, was het belangrijk om een koele hut te boeken. Die hutten zaten aan de schaduwkant van het varende schip. Gezien de route en de stand van de zon, was dat - verreweg het grootste deel van de tocht - aan bakboord op de reis van Engeland naar India, en aan stuurboord op de terugreis: Portside Out, Starboard Home = POSH. Of die hutten duurder waren, en dus vooral door 'posh people' werden geboekt, konden ze niet zeggen. Dat ontbreekt dus nog aan een sluitende verklaring.

    • P.C. Kloos