Bananen van Max Havelaar dit najaar

UTRECHT, 19 SEPT. Als de supermarkten meewerken, komt er half november een Max Havelaar-banaan op de markt. De stichting Max Havelaar legt momenteel de laatste hand aan de introductie van deze banaan met keurmerk. De bananen komen van kleine boeren in Ghana en Equador.

De stichting streeft ernaar om jaarlijks 5.000 ton af te zetten. De totale consumptie van bananen in Nederland is ongeveer 120.000 ton. De eerste tijd zullen 5.000 dozen van achttien kilo per week worden aangevoerd.

Evenals de koffie, thee, cacao en chocolade met het Max Havelaar-keurmerk komt de opbrengst van de bananen rechtstreeks ten goede aan de kleine boeren die zo hun arbeids- en leefomstandigheden kunnen verbeteren. Hoewel het niet om biologisch geteelde bananen gaat, zijn zij 80 procent milieuvriendelijker dan 'gewone' bananen, zo zegt een woordvoerder van Max Havelaar. De ontwikkelingsorganisatie Solidaridad is al drie jaar bezig met het op de markt brengen van de boervriendelijke banaan. Tot nu toe was dit in verband met Europese regelgeving, die de import van zogenoemde dollar-bananen aan banden legt, niet mogelijk. De hoeveelheid bananen, die binnen de EU mag worden ingevoerd uit andere landen dan de voormalige koloniën van Engeland en Frankrijk, is verruimd.

Het succes van de Max Havelaar-banaan zal sterk afhangen van de verkrijgbaarheid. Supermarkten als Albert Heijn die langlopende contracten hebben met grote bananenproducenten, moeten bereid zijn de Havelaar-banaan ruimte in het schap te bieden. Max Havelaar streeft uiteindelijk naar een marktaandeel van 10 procent. (ANP)