Aardse paradijzen

Een man en een vrouw staan samen in een rozentuin., Ze zijn vast verliefd op elkaar, want de man geeft zelfgeplukte bloemen aan de vrouw. Op het schilderij 'Paar in een rozentuin' uit 1660 op de tentoonstelling 'Aardse paradijzen, de tuin in de Nederlandse kunst, 15de - 18de eeuw' houdt de vrouw houdt haar hand in het water van een fontein. Op dit schilderij betekent die fontein: bron van liefde. Dus is dit een echt liefdesschilderij. Speciaal voor kinderen is er een doe-map gemaakt (prijs ƒ 1,) met een kijkwijzer langs de kunstwerken. Je moet de rode stip volgen en zo kom je behalve langs het liefdesschilderij ook langs tuinen vol apen met mensenkleren aan of een tuin, waarin flink gespit, gezaaid en geharkt wordt. Ook hangt er een tekening. die meer dan twee honderd jaar geleden gemaakt is door een jongen van twaalf jaar, hij heette Age Volkers en zat op een kostschool. Daar heeft hij ook dat deftige huis met een mooie tuin getekend. Aardse Paradijzen, de tuin in de Nederlandse eeuw, 15de - 18de eeuw t/m 3 november in de Vleeshal, Grote Markt 16, Haarlem. Open ma t/m za 11-17u, zo 12-17u.

In datzelfde gebouw op de Grote Markt kan je ook pop-up boeken bewonderen. Pop-up-boeken zijn beweegbare boeken met bijvoorbeeld draaischijven, flapjes die opgelicht moeten worden, deurtjes die open kunnen, wielen die kunnen draaien. En dan komen er dieren te voorschijn, gaat Winnie de Pooh met een ballon de lucht in om honing bij de bijen te zoeken en vliegt Peter Pan door de lucht. Bij de tentoonstelling 'Pop-up, het beweegbare boek' hoort een lespakket dat bestemd is voor leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs, aanvragen kan bij de afdeling Publiekszaken tel 023-5164256. Ook is er een wedstrijd uitgeschreven; een jury zal bekijken welk ontwerp een plaats krijgt op de tentoonstelling. Kinderen van scholen uit Haarlem en omgeving kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken. Voor scholen buiten Haarlem kost de rondleiding door een deskundige, die de boeken in beweging kan demonstreren ƒ 60,-(voor maximaal twintig leerlingen een uur). Voor Inl Frans Halsmuseum 023-5164200, Bob Smit. En ben je tussen de 10 en 18 jaar of heb je een CJP dan mag je voor een piek naar binnen.

Zaad op reis

Heb je wel een bedacht op hoeveel verschillende manieren je op reis kan gaan? Lopend, fietsend, liftend, met de bus, auto, trein, boot of vliegtuig. Of misschien wel met een kano, surfplank of ballon. Ook zaden van planten kunnen op veel manieren de wijde wereld ingaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van springzaad bij bij aanraking wegslingert. Andere zaden hechten zich met hele kleine haakjes vast aan een vacht van een dier en vallen soms weken later kilometers verder op de grond. Echte lifters zijn ook de zaden die in bessen en andere gekleurde vruchten zitten. Denk maar aan bosbessen, lijsterbessen, aarbeien en kersen. Die worden gegeten en weer uitgepoept. Sommige dieren maken ook van eikels of kastanjes een wintervoorraad. Uit een fijngekauwde eikel of kastanje zal nooit een boom groeien, maar gelukkig vergeten dieren ook wel eens waar ze hun wintervoorraad hebben verstopt. Sommige zaden lijken ook op wentelwieken van een helicopter, denk maar aan de zaden van de den en esdoorn. Op de ontdektocht 'Zaad op reis' van de Vereniging Natuurmonumenten in het bezoekerscentrum Veluwezoom is op woensdag 25 september om 14u een kindermiddag voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Kosten ƒ 3,- Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. Res 026-4951023.

Wouter Kabouter

Het is de dag na het verjaarsfeest van Wouter Kabouter. Wouter wordt wakker en ontdekt dat zijn muziekdoosje verdwenen is. Het was een cadeau van zijn dierenvrienden. Misschien heeft een van de dieren uit het bos, die niet op Wouters verjaardagspartijtje was uitgenodigd, het muziekdoosje wel meegenomen. Wil je Wouter Kabouter helpen het doosje terug te vinden in het donkere herfstbos? Dan krijg je een puntmuts op en een zaklantaarn in je hand en kan je op zoek. Op je speurtocht kom je misschien wel dieren tegen, maar je moet wel goed op dierensporen en geluiden letten. En goed in donkere hoekjes kijken want daar zit misschien wel een bosmuis, vos, das, wild zwijn of een ree. Op de tentoonstelling 'Wouter Kabouter, avonturen in het herfstbos' kan je niet alleen dieren zien, maar ook planten en bomen. En een eindje verderop in het bos groeien ook paddestoelen, zoals het Elfenbankje en het Eekhoorntjesbrood. Vanaf 22 september voor kinderen van 4 t/m 10 jaar. Wouter Kabouter, avonturen in het herfstbos in het Noordbrabants Natuurmuseum en Milieu Educatie Centrum, Spoorlaan 434, Tilburg. Open di t/m 10-17u, za en zo 12-17u.

Walvissen

Al eeuwenlang jagen mensen op walvissen. Dat gebeurde vroeger meestal met grote speren en later met een kanon dat harpoenen (grote pijlen) op de dieren afschoot. Het ging die jagers van toen vooral om de traan, die gebruikt werd bij de produktie van lampolie, zeep, leer en textiel. Jagers hebben in al die jaren zo veel walvissen gevangen dat er van sommige soorten nog maar heel weinig over zijn. Daarom heeft Greenpeace al vaak geprotesteerd tegen de jacht. Actievoerders gingen met kleine rubberbootjes vlak bij de walvissen varen, zodat de jagers hun harpoenen niet konden afschieten. Greenpeace vindt eigenlijk dat alle jagers over de hele wereld de walvissen met rust moeten laten, want anders raken ze uitgestorven. De tentoonstelling Walviswereld in Amsterdam leert je alles over walvissen. Bijvoorbeeld wat eten en drinken walvissen per dag? Hoe lang kunnen ze onder water blijven en hoeveel last hebben ze van de vervuilde oceanen en zeeën? Wat zijn baleinen? Hoe werd er vroeger op ze gejaagd? Speciaal voor de tentoonstelling is een levensgrote potvis gemaakt en een bultrug (soort walvis) op ware grootte. In een acht meter hoge staart kan je walvisgeluiden horen en ook ligt er een walvisvaarder, waar je aan boord een kijkje kan nemen. Walviswereld t/m 30 december in de Amsterdamse haven Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum van di t/m za 10-17u en zo van 12-17u. Toegang tot 5 jaar gratis, van 5 tot 12 jaar ƒ 10,- en daarboven ƒ 14,- Met zo'n kaartje kan je ook het beroemde VOC-schip De Amsterdam, dat bij het scheepvaartmuseum ligt bezoeken en als je het Scheepvaartmuseum zelf nog wil bekijken krijg je veertig procent korting. Inl 020-4223344.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Tekening Heleen van Heuvel

    • Tonny Schoemaker