Aanhangers Lega Nord slaags met de politie

ROME, 19 SEPT. Aanhangers van de Italiaanse separatistische partij Lega Nord zijn gisteren slaags geraakt met de politie toen deze huiszoeking wilde doen op het partijkantoor in Milaan.

De tweede man van de partij, Roberto Maroni, werd met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht nadat hij door een aantal klappen was gevallen. Na onderzoek werd hij weer ontslagen. Deze rellen komen een dag nadat president Oscar Luigi Scalfaro in een brief aan het parlement had opgeroepen tot “een politiek antwoord” op de Lega Nord.

Vanmorgen zijn in de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat debatten begonnen over de brief van Scalfaro en het optreden van de politie. Legaleider Umberto Bossi daagt de politie uit hem te arresteren, maar zijn tegenstanders waarschuwen dat dat een martelaar van hem zou maken. “Ik hoop dat iedereen, magi straten en politie, slim genoeg is om te vermijden beroemde slachtoffers te creëren”, zei Pierferdinando Casini, leider van de centrum-rechtse partij Christelijk-Democratisch Centrum. Gianfranco Fini, die met zijn ex-neofascistische Nationale Alliantie afgelopen zondag meer mensen op de been bracht dan Bossi, zei dat Bossi niet nog meer gratis publiciteit moet krijgen.

De huiszoeking gebeurde in opdracht van het parket van Verona. Dat heeft een onderzoek ingesteld naar het plan van de Lega om een eigen 'nationale garde' te vormen van Padania, zoals de partij het noorden noemt.

President Scalfaro wees het parlement er in zijn brief op dat de roep om afscheiding van de Lega Nord wortelt in reële klachten over inefficiënt bestuur en een verstikkende bureaucratie. “Er zijn redenen voor het protest”, schreef Scalfaro. “Het is aan u om ze te identificeren, bestuderen en met moed en vastberadenheid aan te pakken, zonder tijd te verspillen aan partijtwisten en meningsverschillen. Ik geloof niet dat daar nog ruimte voor is.”

Bossi zei dat dit alleen maar mooie woorden zijn, maar andere Legaleiders waren positiever. “De president heeft belangrijke dingen gezegd, namelijk dat de stok niet het beste antwoord is dat je de Lega kan bieden, maar dat veel beter de problemen van Padania opgelost kunnen worden”, zei Maroni.

De Lega-aanhangers in Milaan zeiden aanvankelijk dat het bevel tot huiszoeking niet rechtsgeldig was, omdat de verdachte wie het onderzoek betrof, geen kantoor hield in het betrokken gebouw. Later werd de politie wel binnengelaten, maar niet zonder dat er rake klappen vielen. Ook bij hun vertrek werden de politie-agenten belaagd. Volgens Bossi was de huiszoeking “een puur fascistische daad”.

    • Marc Leijendekker