Zülle kansrijk in Vuelta na sterke tijdrit

ROTTERDAM, 18 SEPT. Na acht massasprints is de Ronde van Spanje gisteren tot leven gekomen. Een individuele tijdrit over 46 kilometer bracht meer duidelijkheid over de krachtsverhoudingen in het peloton. De Zwitser Tony Rominger - kansloos voor de eindzege - reed de beste tijd in het warme Avila. Zijn landgenoot Alex Zülle (tweede op twee seconden) boekte belangrijke winst op zijn rivalen in het algemeen klassement. Hij reed de Italiaan Fabio Baldato uit de gele leiderstrui.

Zülle weet zich de komende anderhalve week gesteund door een ijzersterke ploeg. In het algemeen klassement heeft de Once-formatie vier renners bij de beste vijf. De Franse titelhouder Laurent Jalabert stelde enigszins teleur. Hij verloor bijna twee minuten op zijn teamgenoot Zülle, die vooral in de lastige slotfase veel tijdwinst boekte. Jalabert kreeg in de buurt van de finish te maken met een lekke band.

Van de concurrentie lijkt alleen Miguel Indurain in staat Zülle uit het amarillo te rijden. De Spanjaard verloor gisteren een halve minuut op Rominger, die hij in het verleden bijna altijd de baas was in een tijdrit. Indurain is niet meer de krachtmens van weleer, maar hij heeft nog alle kans de Vuelta op zijn naam te schrijven. In het hooggebergte is hij in theorie nog altijd sterker dan Zülle.

Voor alle favorieten is de Ronde van Spanje een herkansing na een mislukte Ronde van Frankrijk. Net als Jalabert en Indurain kon Zülle de favorietenrol in de Tour niet waarmaken. Als straf voor zijn fletse prestatie werd hij door zijn ploegleider Manolo Saiz verplicht in de Vuelta aan de start te verschijnen. Na anderhalve week overtreft hij de verwachtingen. “Een leiderstrui stimuleert en motiveert. Het is de eerste keer dat ik in zo'n lange tijdrit sneller ben dan Indurain.”

De 28-jarige Zülle, zoon van een Nederlandse moeder, staat al jaren bekend als een uitstekende tijdrijder. In 1993 was hij in de Vuelta twee keer de sterkste in de race tegen de klok. Zülle reed destijds dertien dagen in het leiderstricot, dat hij in de slotweek moest overdragen aan Rominger. Wielerinsiders voorspelden Zülle een grote toekomst, maar tot nu toe heeft hij zelden aan de hooggespannen verwachtingen voldaan. Een roekeloze rijstijl en en een gebrekkig koersinzicht zijn hem meer dan eens opgebroken.

Zülle en Rominger bevestigden gisteren de kracht van de Zwitserse wielersport. Beide tijdritspecialisten behoren tot de favorieten tijdens het individuele onderdeel in Lugano, waar over drie weken om de wereldtitel wordt gefietst. Tijdens de wegwedstrijd maakt hun landgenoot Pascal Richard een goede kans de regenboogtrui te veroveren. De olympisch kampioen van Atlanta verscheen niet aan de start in de Vuelta.