Zuid-Korea vindt elf dode infiltranten

SEOUL, 18 SEPT. Het Zuidkoreaanse leger heeft vanochtend in het noordoostelijk kustgebied de lijken gevonden van elf Noordkoreanen die vannacht vanaf een onderzeeboot aan wal waren gekomen. Volgens een twaalfde, die levend is aangehouden, had de 34 meter lange onderzeeboot 20 man aan boord gehad.

Een grootscheepse zoekactie is aan de gang in het gebied, 145 kilometer ten noordoosten van Seoul en net ten zuiden van de grens met het noorden. Een legerwoordvoerder sprak van een schending van het bestand dat een eind maakte aan de Koreaanse oorlog en van een “ernstige provocatie”. Verwacht wordt dat het incident de bestaande spanningen weer verder zal verhogen.

De elf doden werden ongeveer 5 kilometer van de op een rif gestrande onderzeeboot gevonden, allen in burger gekleed en met een schotwond in het gezicht. Tien lagen bij elkaar, de elfde op korte afstand. Gespeculeerd wordt dat de laatste de overigen heeft gedood en daarna zelfmoord heeft gepleegd.

Alle wegen naar het berggebied zijn afgezet en duizenden militairen zoeken er, met steun van helikopters en verkenningsvliegtuigen, naar meer infiltranten. Oorlogsschepen zijn ingezet om een eventuele Noordkoreaanse poging hen weer op te pikken, te verijdelen.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de onderzeeboot is vastgelopen nadat de infiltranten aan wal waren gezet, maar de mogelijkheid dat het schip is gestrand tijdens een oefening werd niet helemaal uitgesloten. Een legerwoordvoerder wees er echter op dat militairen ter plaatse een papier hadden gevonden met de tekst: “Wij voeren de missie uit zonder te falen”, wat volgens hem op een infiltratiemissie wijst.

Aan boord van de onderzeeboot uit de Sang-o klasse, die naar Joegoslavisch ontwerp in Noord-Korea is gebouwd, zijn wapens, munitie en ongeveer 100 handgranaten gevonden. Noord-Korea heeft ongeveer tien van dergelijke onderzeeboten. (Reuter, AP, AFP)