Zorgen over beheer digitale data politie

ROTTERDAM, 18 SEPT. Het beheer van digitale data bij de Nederlandse politie laat te wensen over. Dit zegt de teamleider van het interregionale bureau computercriminaliteit (IBC) Oost-Nederland, F. Kolkman.

In het Algemeen Politieblad (APB) van 14 september uit hij zijn zorg over de beveiliging van telefooncentrales en computersystemen van de politie.

“Ik ben bang dat wanneer geen vaart wordt gezet achter goede beveiligingsplannen bij de politie, er binnenkort incidenten plaatsvinden”, zegt Kolkman desgevraagd. Volgens hem moet de houding van de gebruikers van digitale data veranderen. Ook zouden ruimtes waarin met privacy-gevoelig materiaal wordt gewerkt beter beveiligd moeten worden en zouden gebruikers standaard hun pc af moeten sluiten met een wachtwoord.

Weliswaar is het denken bij de politie over beveiliging volgens Kolkman de laatste tijd “in een stroomversnelling” geraakt, maar is men zich nog steeds onvoldoende bewust van allerlei gevaren. Wat volgens Kolkman veel politiemensen bijvoorbeeld niet weten, is dat het formatteren van een floppy onvoldoende is om de informatie die erop staat af te schermen. Hij verhaalt van een rechercheur die dacht dat door het formatteren van een floppy de geheime CID-gegevens waren gewist. Een computerhobbyist wist echter na enig geknutsel de gegevens op het scherm te krijgen.

Ook is er volgens hem geen zicht op de mogelijkheden waarover 'de tegenpartij' beschikt. “Het is nu al zo dat criminelen een telefooncentrale zo kunnen manipuleren.” Volgens Kolkman heeft dat onder meer bij de PTT ertoe geleid dat het bedrijf te maken kreeg met nota's van enorme telefoonrekeningen die niet konden worden geïnd.

In het magazine zegt Kolkman dat is ingebroken op het Politie Data Communicatie Systeem (PODACS). “We weten alleen niet wat de buit was.” Pas wanneer de politie bij iemand thuis uitgeprinte gegevens vindt, is bekend dat er digitaal is ingebroken.