Volg de cursus sigarenroken

Madonna rookt sigaren, Robert de Niro ook en Donald Trump natuurlijk ook. De sigaar is in en sigarensalons zijn op rookvrij Manhattan de nieuwe verzamelplaatsen. Er is een dik glossy magazine, Cigar Aficionado, dat elk kwartaal een andere trendsetter op zijn omslag zet. Voor deze zomer is het Arnold Schwarzenegger, uiteraard met een bruine stomp tussen zijn gespierde vingers.

Volgens het blad is het aantal sigarenrokers in vier jaar met 70 procent toegenomen. Het meldt verder dat tweehonderdduizend vrouwen in de VS sigaren roken.

De rokende beroemdheden schijnen van het ene sigarenfeest naar het andere te sjouwen. Ruby Mazur stelde onlangs een maandelijkse sigarenrookavond in in restaurant 'Flowers'. In John Kluge's Steakhouse is het elke maandag sigarenavond. In de krant staat de opening van een Cig-Art expositie, met - ja hoor! - onder meer Mona Lisa die een sigaar rookt. De volgende sigarenliefhebbers zijn uitgenodigd de opening bij te wonen: Jack Nicholson, Billy Joel, Tony Bennett en de modellen die toch al vaak in 'Flowers' komen, Frederique en Bridget Hall.

Er zijn ook cursussen sigarenroken, waar veel jonge medewerkers van banken en advocatenkantoren naartoe gaan. Een advertentie in de Wall Street Journal leidde vorig jaar tot zoveel inschrijvingen dat er in plaats van een enkele maar liefst drie cursusavonden konden worden gevuld. De jongeheren leren hoe ze een sigaar gelijkmatig in de vlam zetten, hoe je je humidor behandelt, meeneemt en opbergt.

“Het is hier altijd druk”, verklaart Mark Grossich over zijn rookbar op de hoek van 1st Avenue en de 50ste straat. “Sigarenroken is een sociale bezigheid. Zet twintig sigarenrokers in een ruimte en iedereen gaat met minstens vier visitekaartjes naar huis.” Op een doordeweekse avond omstreeks borreltijd zijn er maar vier man in zijn zaak. Twee gasten, een barman en een verveelde ouvreuse die een boek van Judith Krantz leest. Een van de gasten rookt een sigaar. “Ik rook hier omdat dat hier is toegestaan”, zegt Wendy Baker, die nog aan de goede kant van de vijftig zit. “Ik kom hier vaak met zakenrelaties uit het buitenland die niet begrijpen dat je nergens mag roken.” In New York is de tabaksverordening zo streng dat in geen enkele openbare ruimte, inclusief onoverdekte stadions, mag worden gerookt. Voor cafés en restaurants gelden zeer speciale, strenge regels. “Vroeger rookte ik sigaretten”, zegt Baker, “maar nu alleen nog sigaren.” Baker zit in de herverzekering en werkt op Wall Street. Ze gaat regelmatig naar deze sigarenbar omdat die dicht bij haar huis is. Soms komt ze wel in andere sigarengelegenheden, zoals de bar van het St Regis Hotel. Barman Kevin zegt dat het pas 's avonds om tien uur druk wordt. Dan staat het blauw van de walmen “hoewel we hier een uitstekende ventilatie hebben”.

Alle zichzelf respecterende hotels op Manhattan hebben bars of salons voor sigaren ingericht. In het Grand Hyatt is dat een met kamerschermen afgezette hoek naast de ingang, maar in bijvoorbeeld het St Regis Hotel is dat een prachtige bar. Het Ansonia Hotel op Columbus Avenue zegt met trots een sigarenbalkon te hebben. Ook het Four Seasons op 57th Street heeft een martini & sigarenbar. Drie rokende bankiers met sigaren als bezemsteeltjes wijzen erop dat het eten er ook goed is. “We komen hier eens per week”, zegt Jim, die zijn naam verder niet wil noemen. “Nee, wij werken niet op Wall Street”, zegt hij op arrogante toon. “Wie werkt daar nou nog!” Ook de restaurants kunnen niet achterblijven. Morton's of Chicago, de Rainbow Room en Cafe des Artistes hebben allemaal rookruimtes voor de sigarenrokers. De sigaar heeft nog standing in dit antirookland en er zullen dan ook veel sigarettenrokers blij zijn met de sigarenrage.

    • Lucas Ligtenberg