Verdachte van voorkennis Bols weg als directeur

AMSTERDAM, 18 SEPT. BolsWessanen-directeur, die T.J. van N. die door justitie wordt verdacht van betrokkenheid bij handel met voorkennis op de Optiebeurs is afgetreden. Dat heeft het drank- en voedingsmiddelenconcern BolsWessanen vanochtend bevestigd.

Van N. (58) was al een maand geleden met BolsWessanen overeengekomen, nog voordat hij door justitie werd aangehouden, per 1 november van dit jaar vervroegd te zullen uittreden. Gisteren, de eerste keer na zijn vrijlating dat de directeur weer contact had met zijn werkgever, is “in onderling overleg overeengekomen” dat Van N. met onmiddellijk ingang zou terugtreden.

De positie van Van N. stond overigens al langer onder druk. Het bestuur van BolsWessanen maakte afgelopen maand bekend dat de groepsdirectie en de raad van bestuur zullen worden samengevoegd tot een vijfkoppige concern-directie. Voor een een aantal zittende directeuren, onder wie de directeur business development, bleek geen plaats meer in de top van het concern. Voor hen zou “naar een oplossing worden gezocht”, aldus BolsWessanen destijds.

Van N. zelf zei vanochtend dat zijn verzoek om vervroegd uit te treden “geheel los staat” van het justitieel onderzoek. “Ik wilde graag niet langer dit werk doen”, aldus Van N. in een telefonische toelichting vanuit zijn woning in Bentveld. Van N., afkomstig van Wessanen, was dertig jaar bij het bedrijf in dienst, laatstelijk als directeur business development. Hij is tot op heden de enige medewerker van BolsWessanen die is opgepakt in het kader van het onderzoek naar misbriuk van voorwetenschap. De directeur kent de vier andere aangehouden verdachten en is de enige die in potentie beschikte over vertrouwelijke koersgevoelige informatie. Zijn woning staat in dezelfde straat als het Drank- en Spijshuis Blanje Bleu dat tot voor kort werd uitgebaat door twee andere verdachten in de voorkenniszaak, een man en een vrouw. De uitbater verklaarde eerder in de pers dat hij veel gasten over de vloer kreeg die hoge posities bekleden in het bedrijfsleven. Uit hun gesprekken “ving hij wel eens wat op”. Twee andere verdachten bleken ook bekenden te zijn van Van N. Een was bovendien een geregeld bezoeker van het drank en spijshuis, de ander was slechts een paar keer in het restaurant geweest.

Het onderzoek naar misbruik van voorkennis bij BolsWessanen richt zich op de periode 1 januari 1994 tot 1 september van dat jaar en van 1 januari tot en met juli 1995. In het bijzonder wordt gekeken naar de handel in put-opties BolsWessanen op de optiebeurs op 3 juli 1995. Terwijl normaal enkele tientallen opties per dag worden verhandeld, verwisselden die dag maar 3.600 put-opties in BolsWessanen van eigenaar. Wie put-opties koopt speculeert op een daling van het onderliggende aandeel. De volgende dag had die daling van het aandeel BolsWessanen inderdaad plaats na een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting.