Terpstra kort sportbegroting met negen ton

DEN HAAG, 18 SEPT. Staatssecretaris Terpstra (Sport) stelt voor 1997 negenhonderdduizend gulden minder beschikbaar in de sportbegroting dan vorig jaar. De begroting zal dit jaar 49,4 miljoen gulden bedragen. De totale uitgaven in de sport zullen echter wel groter worden door flankerende maatregelen van het kabinet.

Staatssecretaris Terpstra wil met verlichtende maatregelen de verlaging van de sportbegroting compenseren. Zoals al eerder besloten is zullen opbrengsten uit kantine-inkomsten minder zwaar worden aangeslagen en mogen vrijwilligers meer belastingvrij bijverdienen. Bovendien mag er voor 120 miljoen gulden aan krasloten worden verkocht.

De sportkoepel NOC*NSF vindt dat de overheid de sport nog steeds niet voldoende serieus neemt. Voorzitter Huibregtsen zei gisteren in het televisieprogramma Studio NOS dat de uitgaven minstens 'verdubbeld' zouden moeten worden. Volgens hem gaat het met 50 procent van de sportverenigingen financieel slecht. Binnenkort stuurt Terpstra een Sportnota aan de Tweede Kamer die meer duidelijkheid moet geven over het belang van de sport voor de maatschappij.