Teleurstellende tweede film Penn

The Crossing Guard. Regie: Sean Penn. Met: Jack Nicholson, Anjelica Huston, David Morse, Robin Wright. Amsterdam, Tuschinski 2; Rotterdam, Pathé 6; Den Haag, Tuschinski 2; Groningen, Movies; Enschede, Alhambra 4.

Kaïn en Abel vormden het mythische voorbeeld van The Indian Runner, het verrassende regiedebuut uit 1991 van acteur Sean Penn, ook al werden de rollen in de ontknoping omgedraaid. Het verhaal over een goede en een slechte broer, respectievelijk sheriff en kruimeldief, gaf Penn gelegenheid te bewijzen dat zijn reputatie van ongedisciplineerd 'enfant terrible' geen negatieve invloed had op zijn talent als genuanceerd en intens spelregisseur.

Penns tweede film The Crossing Guard, die vorig jaar een slechte ontvangst in Venetië ten deel viel, lijkt in een paar opzichten op de eerste. Opnieuw gaat het om de confrontatie tussen twee mannen met tegengestelde karakters die nog een appeltje met elkaar te schillen hebben. Zes jaar eerder reed David Morse de dochter van Jack Nicholson dood. De laatste kondigt aan dat hij de dader niet vergeven kan en bloedwraak zal nemen, zodra deze uit de gevangenis komt. Nicholsons ex-vrouw (in de film en in het echte leven) Anjelica Huston probeert hem van dit voornemen af te brengen, maar kent Nicholson te goed om de illusie te koesteren dat dat zal lukken. Daarvoor is ook de negatieve band tussen beide mannen te hecht geworden. Ook laat Penn opnieuw zien dat zijn grote blanke-bolster-ruwe-pit gevoeligheid garant staat voor opmerkelijk authentieke acteerprestaties, vooral van de acteurs die hij goed kent, onder wie ook zijn levensgezellin Robin Wright (Forrest Gump) als de nieuwe partner van Morse.

Toch is The Crossing Guard na The Indian Runner een ernstige teleurstelling. Goed acteren kan een ongeloofwaardig en sentimenteel scenario niet redden. Als de kijker zich met geen enkele van de door Penn zelf schematisch geschreven personages kan identificeren, dan zijn de meest genuanceerde acteerprestaties verspilde moeite.

    • Hans Beerekamp