Schaakploeg herstelt zich op Olympiade met zege op Kirgizië

ROTTERDAM, 18 SEPT. De Nederlandse mannenploeg heeft zich op de 32ste schaakolympiade in Jerevan hersteld na de remise (2-2) tegen Tadzjikistan. Op de tweede dag van het tweejaarlijkse toernooi behaalde de ploeg onder leiding van playing captain Genna Sosonko gisteren een overtuigende overwinning (3,5-0,5) tegen Kirgizië.

De Nederlandse vrouwen speelden na de ruime zege op Ierland in de openingsronde (2,5-0,5) verdienstelijk gelijk (1,5-1,5) tegen de sterk geachte landenploeg uit Tsjechië.

Kirgizië boezemde de Nederlanders geen ontzag in, zeker gezien de nederlaag met 2,5-1,5 van die ploeg in de openingsronde tegen El Salvador. Jan Timman won aan het eerste bord met zwart een goede partij tegen Joerdajev en ook Loek van Wely en Olympiade-debutant Friso Nijboer wonnen hun partijen. Alleen Paul van der Sterren kwam aan het derde bord niet verder dan remise.

De gebruikelijke drukte en chaos tijdens de eerste dagen hebben in Jerevan een hoogtepunt bereikt. Telefoonlijnen zijn voortdurend overbelast in de Armeense hoofdstad en de uitslagen dringen maar mondjesmaat door tot de buitenwereld. Volgens de Nederlandse ploegleider Genna Sosonko is de organisatie op zichzelf goed, maar verloopt vooral de in- en externe communicatie moeizaam. Zo zijn er geen bulletins van de partijen verkrijgbaar en wist de Nederlandse ploeg pas laat dat er tegen Kirgizië moest worden geschaakt. De speelzaal in het Sport en Concert Complex is daarentegen in orde, zegt Sosonko.

In de eerste ronde behaalden 25 teams de maximale score van 4-0. Daarbij waren enkele verrassingen. De Amerikaanse grootmeester Boris Gulko verloor van een volkomen onbekende schaker uit Paraguay. Minstens zo verrassend was de remise die een Ierse deelnemer tegen de topspeler Vassily Ivantsjoek uit de Oekraïne behaalde.

Volgens de laatste balans doen er in totaal 112 teams mee, omdat enkele landen te laat zijn verschenen. Onder de deelnemende mannenteams zijn er maar liefst drie uit het gastland. Het derde viertal werd op het laatste moment toegevoegd om een even aantal deelnemende landen te waarborgen. Hongarije gaat na twee ronden met 7,5 punt aan de leiding.