Ross Perot van tv-debat uitgesloten

WASHINGTON, 18 SEPT. De campagne van de onafhankelijke presidentskandidaat Ross Perot heeft gisteren een forse tegenslag opgelopen. De commissie die de televisiedebatten tussen de kandidaten organiseert kwam unaniem tot het oordeel dat Perot niet voor deelname in aanmerking moet komen, omdat hij geen realistische kans maakt om op 5 november tot Amerikaans president gekozen te worden.

Perots Hervormingspartij heeft aangekondigd een rechtszaak tegen de uitspraak te zullen aanspannen.

Televisiedebatten spelen een belangrijke rol in Amerikaanse verkiezingscampagnes. In 1992 keken er meer dan tachtig miljoen Amerikanen naar. Perot mocht toen wèl deelnemen, en hij wist er zijn populariteit aanzienlijk mee te vergroten. Hij behaalde dat jaar 19 procent van de stemmen, meer dan enige onafhankelijke kandidaat in tachtig jaar was gelukt. Maar in geen enkele staat behaalde hij de meeste stemmen.

Het besluit van de commissie is toegejuicht door de campagne van Bob Dole. De Republikeinse kandidaat vreest dat Perot meer kiezers van hèm zal wegkapen dan van Clinton. Om dezelfde reden betreurt de campagne van Clinton de uitspraak. De commissie heeft de mogelijkheid opengelaten dat Perot in een latere fase van de campagne alsnog wordt uitgenodigd, mochten opiniepeilingen aangeven dat zijn kansen nog aanzienlijk toenemen. Als er nu verkiezingen gehouden worden kan Perot, volgens de peilingen, op niet meer dan een magere 7 procent rekenen.

Het eerste debat zal eind september of begin oktober plaatshebben.