Restauratie oneindige zuil in Boekarest

BOEKAREST, 18 SEPT. De 'oneindige zuil', een beeldhouwwerk uit 1937-1938 van de beeldhouwer Constantin Brancusi, zal worden gerestaureerd. Het beeld staat in het plaatsje Tirgu-Jiu in Roemenië en is ernstig aangetast door weersinvloeden en luchtvervuiling.

De initiator van het project is de Roemense kunstcriticus Radu Varia, die tevens voorzitter is van de internationale Brancusi-stichting.

De zuil is 30 meter hoog en bestaat uit zeventien delen die elk 867 kilo wegen. De demontage ervan is inmiddels begonnen. De restauratie zal ruim een jaar in beslag nemen. De kosten worden geschat op 20 tot 30 miljoen dollar. Na de restauratie zal ter plekke een waarschuwingssysteem worden aangebracht waarmee de vochtigheid, de corrosie en de verzuring kunnen worden gemeten.

De 'oneindige zuil' is onderdeel van een project waarin ook een 'tafel van de stilte' met twaalf zetels en een 'deur van de kus' deel uitmaken. Tirgu-Jiu ligt in het zuidoosten van Roemenië bij de geboorteplaats van Brancusi, Hobitza. Het complex is opgericht voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na de officiële opening in 1938 verliet Brancusi zijn geboorteland en vestigde zich in Frankrijk, waar hij in 1957 stierf. (AFP)