Rechter: Peter Graf krijgt milde straf

MANNHEIM, 18 SEPT. Peter Graf zal waarschijnlijk geen extreem hoge gevangenisstraf krijgen. Dat liet rechter J. Plass gisteren doorschemeren in Mannheim tijdens het proces tegen de vader van tennisster Steffi Graf.

De 58-jarige Graf wordt ervan verdacht 21 miljoen gulden van de verdiensten van zijn dochter niet aan de belasting te hebben opgegeven. Ook de financiële adviseur van de familie Graf, J. Eckardt, staat terecht.

Plass zei dat hij had toegestemd Graf uit de gevangenis te ontslaan voor de rest van het proces, omdat hij al dertien maanden opgesloten heeft gezeten en de resterende straf niet exorbitant hoog zou zijn. Dat wijst er op dat het vonnis beduidend lager zal uitvallen dan de maximum straf van tien jaar die op het delict staat.

Peter Graf is overigens nog altijd niet op vrije voeten omdat de openbare aanklager tegen de beslissing van de rechter in beroep is gegaan uit vrees voor een vlucht van vader Graf naar het buitenland. Graf heeft inmiddels een verklaring ingeleverd waarin hij toezegt zich twee keer per week bij de politie te melden en niets te doen dat de voortgang van het proces in gevaar brengt zoals het geven van interviews. Hij kondigde tevens aan tezijnertijd voor de rechtbank een verklaring af te leggen.

De verdediging van Graf toonde zich gisteren onaangenaam verrast door publicaties in Bild am Sonntag met citaten uit het rapport van psychiater M. Schmidt-Degenhard. Vermoed wordt dat er een lek zat bij de medewerkers van de openbare aanklager H. Jobski. Deze zegde een onderzoek toe in eigen huis.

Voorts bleek sponsor Adidas van Steffi Graf in 1988 niet volgens de regels te hebben gehandeld. De sportkledingfabrikant rommelde met het contract en liet bedragen via filialen in Luzern en Hongkong overmaken naar Graf. Pas onlangs gaf Adidas de tekst van de contracten vrij op aandringen van de rechtbank in Mannheim. Het proces wordt vrijdag voortgezet. (Reuter)