'P.W. Botha gaf opdracht voor bomaanslag'

PRETORIA, 18 SEPT. De voormalige Zuid-Afrikaanse president P.W. Botha heeft in 1987 opdracht gegeven een bomaanslag te plegen op het hoofdkwartier van de vakbond Cosatu in Johannesburg. Dat heeft Eugene de Kock, voormalig politie-officier en leider van het doodseskader van Vlakplaas, gisteren gezegd in het Hooggerechtshof van Pretoria.

Na eerdere onthullingen maandag onthulde De Kock isteren dat Botha zeer goed wist hoe het voormalige apartheidsregime zijn tegenstanders uit de weg ruimde. Hij zou zelfs eigenhandig opdracht hebben gegeven tot een bomaanslag op het hoofdkwartier van de zwarte federatie van werknemersorganisaties COSATU in de Zuidafrikaanse hoofdstad, Johannesburg.

De Kock vertelde dat hij zijn baas destijds had gevraagd van wie het bevel afkomstig was. “Van de hoogste, was het antwoord”, aldus De Kock. “Ik zei: van welke, de president? En hij zei: ja.”