Ontvoerd echtpaar in Costa Rica terecht

SAN JOSE/DEN HAAG, 18 SEPT. Een Nederlandse echtpaar dat 23 dagen geleden in het noorden van het Midden-Amerikaanse Costa Rica werd ontvoerd, is vrijgelaten. H. Zijlstra en J. Coers, beiden 50 jaar, verkeren in goede gezondheid. Dit heeft de politie van Costa Rica vanochtend meegedeeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de vrijlating bevestigd. “Mensen van de Nederlandse ambassade hebben hen gezien. De twee maken het naar omstandigheden goed”, aldus een woordvoerder. Hij kon vanochtend nog niet zeggen of beiden daarna terugkomen naar Nederland.

De vrijlating van Zijlstra en Coers kwam tot stand na betaling van losgeld. De politie wil echter niet zeggen om welk bedrag het gaat. De groepering, die onder de naam Maria Felix Commando opereert, zou een bedrag van 600.000 dollar hebben geëist.

Na de overhandiging van het losgeld, in het noorden van Costa Rica vlak bij de grens met Nicaragua, ontstond een vuurgevecht. De ontvoerders slaagden er in te ontkomen in het dichte oerwoud. Inmiddels is een grootscheepse klopjacht ingezet en is om assistentie van Nicaragua gevraagd.

Zijlstra en Coers werden in de nacht van 24 op 25 augustus ontvoerd. Priester Eduardo Bolanos en medewerkers van de teakhoutplantage waarvoor het Nederlandse echtpaar als managers werkt, waren bij de besprekingen over de vrijlating betrokken. Zijlstra ging enkele dagen geleden in hongerstaking uit protest tegen zijn ontvoering. Zijn gezondheid zou daardoor achteruit zijn gegaan.

De ontvoerders zijn leden van de voormalige contra-guerrillabeweging van Nicaraqua. Twee van hen zijn eerder ontslagen door de leiding van de plantage bij Altamira, de werkgever van Zijlstra en Coers. (AFP/RTR/ANP)