Onrust bij Olivetti nog vergroot

ROME, 18 SEPT. De onzekerheid rondom het Italiaanse telecommunicatie- en computerbedrijf Olivetti is verder vergroot door een justitieel onderzoek naar ex-president Carlo De Benedetti en een nieuw onderzoek naar managing director Francesco Caio.

Uit angst dat de halfjaarcijfers van Olivetti veel grotere verliezen verbergen dan officieel is opgegeven, blijven beleggers hun aandelen verkopen. De koers kelderde gisteren opnieuw bijna tien procent, naar een absoluut dieptepunt van 465,3 lire per gewoon aandeel. Aan het begin van het jaar stond Olivetti op 1280 lire.

Olivetti kwam vanmorgen met een uitgebreide toelichting op zestien vraagtekens die de beurscommissie had gezet bij de halfjaarcijfers. De handel in aandelen Olivetti werd iets na het middaguur hervat. In het eerste kwartier was sprake van een duidelijk koersherstel.

Het parket van Ivrea, waar het hoofdkwartier van Olivetti staat, heeft nu ook een onderzoek geopend naar Carlo De Benedetti, die achttien jaar Olivetti heeft geleid en begin deze maand is afgetreden. Net als managing director Caio wordt hij verdacht van vervalsing van de bedrijfsresultaten.

De justitie in Rome is gisteren een onderzoek tegen Caio begonnen in een andere zaak. Voor zijn benoeming aan de top van Olivetti leidde hij Omnitel, het consortium voor draadloze telefonie waarin Olivetti een belang van 41 procent heeft. Caio wordt ervan verdacht onjuiste informatie te hebben gegeven over het dekkingspercentage dat Omnitel met zijn zenders bereikt. Om aanspraak te kunnen maken op het gebruik van de zenders van de staatstelefoongroep Telecom moest Omnitel veertig procent van het Italiaanse grondgebied bestrijken. Het vermoeden bestaat dat het werkelijke percentage lager ligt en dat Caio bewust een rooskleurige voorstelling van zaken heeft gegeven. Omnitel zou minder aantrekkelijk zijn voor abonnees als je op veel plaatsen geen goede verbinding krijgt.