Onderzoek naar 'nationale garde' van Lega Nord

ROME, 18 SEPT. Zowel het parket van Mantua als dat van Venetië is een onderzoek begonnen naar de separatistiche partij Lega Nord, die zondag de onafhankelijkheid van het noorden heeft uitgeroepen en een eigen 'nationale garde' wil vormen.

De basis voor die nationale garde zou de ordedienst zijn die de Lega heeft ingesteld, herkenbaar aan de groene hemden. Vanmorgen heeft de politie huiszoeking verricht bij de coördinator van de groenhemden.

Bossi heeft duidelijk gemaakt dat een arrestatie hem publicitair gezien goed zou uitkomen. “Ik zou mezelf meteen uitroepen tot een krijgsgevangene,” zei Bossi maandag. Hij lijkt te dromen van een rol als de Nelson Mandela van Padania, zoals zijn partij het noorden noemt.

President Oscar Luigi Scalfaro heeft vanmorgen een boodschap aan het parlement gestuurd waarin hij pleit voor “een politiek antwoord” op de Lega. “Er zijn redenen voor het protest” van de Lega-aanhang, schrijft Scalfaro. Hij dringt aan op snelle maatregelen zonder tijd te verspillen aan politieke twisten.

Premier Romano Prodi heeft eerder gezegd dat de begroting voor komend jaar concrete voorstellen zal bevatten in de richting van federalisering, onder andere inzake belastingheffing. Minister van regionale zaken Franco Bassanini bevestigde dat maandag.