Omroepen: in 4 jaar 200 mln bezuinigen

BUSSUM, 18 SEPT. De publieke omroepen in Nederland moeten de komende jaren vijtig tot zeventig miljoen gulden bezuinigen om de teruglopende reclame-inkomsten te kunnen compenseren.

Dit heeft NOS-voorzitter A. van der Louw vanmiddag gezegd tijdens het jaarlijkse Nationale Omroepcongres. In vier jaar tijd komt Van der Louw daarmee op een bedrag van tweehonderd miljoen gulden die minder mogen worden uitgegeven.

De derving van de inkomsten van de STER worden daarmee, naar inschatting van de NOS, niet volledig goed gemaakt. Daarom zal tijdelijk ook gebruik gemaakt moeten worden van de omvangrijke omroepreserves. “ Maar die mogen niet naar nul”, aldus Van der Louw vanmiddag.

Volgens de NOS-voorzitter moeten de verschillende omroepen over deze bezuinigingen nog een besluit nemen. Over de wijze waarop bespaard moet worden wil hij niets zeggen. Volgens hem is het niet per definitie zo dat er uitsluitend gesneden kan worden in de overhead, of dat het goedkoper is voor omroepen om meer samen te werken.