Meer materieel VS naar Golf om Irak in te tomen

WASHINGTON, 17 SEPT. De Amerikaanse regering heeft gisteren 3.500 extra militairen en een batterij Patriot-raketten naar Koeweit gestuurd, nadat de Golfstaat maandag na aanvankelijke aarzeling met de komst van de troepen had ingestemd. Ook een Amerikaanse onderzeeër is via het Suezkanaal op weg naar de Golf, nadat zondag al het vliegdekschip Enterprise die route had genomen.

President Clinton zei gisteren dat de troepenzending was bedoeld om Saddam Hussein in te tomen. Volgens minister van defensie William Perry sturen de VS de troepen omdat Koeweit zich bedreigd voelt door Irak. Bagdad op zijn beurt spreekt van “voorbereidingen tot agressie”.

Clinton, die in het Witte Huis de politieke leiders van het Congres inlichtte over de jongste ontwikkelingen in zijn Irak-beleid, zei dat hij niet aanstuurt op een directe confrontatie met Bagdad. Maar Perry gaf aan dat de VS alsnog tot militaire actie zullen overgaan als Irak de Amerikaanse vliegtuigen bedreigt die patrouilleren boven de zogeheten No-fly zones. Bovendien zou Irak nog “een aantal dingen anders moeten doen dan ze nu doen - en ze begrijpen dat heel goed”, aldus Perry, die zich niet nader verklaarde.

Perry betoogde dat de anti-Irak-coalitie uit de Golfoorlog nog steeds springlevend is. Zijn recente reis langs Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Turkije, Groot-Brittannië en Frankrijk zou hem daarvan overtuigd hebben. Al die landen zouden, ondanks gebleken irritaties over het Amerikaanse beleid, de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Golfregio zien als cruciaal voor het in bedwang houden van Saddam Hussein. En ook allemaal hadden ze hun steun gegeven aan de uitbreiding van de zuidelijke No-fly zone.

Perry zei gisteren dat hij zondag aan de regering van Koeweit zijn verontschuldigingen heeft aangeboden voor het “uitlekken” van het Amerikaanse plan om extra militairen naar Koeweit te sturen. Washington maakte de troepenzending vrijdagavond bekend, waardoor het in de pers kwam nog voor het formele verzoek aan Koeweit was gedaan. President Clinton had de militairen in kwestie opdracht gegeven paraat te zijn voor uitzending, en een “overijverige public affairs medewerker”, aldus Perry, had dat bij vergissing geïnterpreteerd als de opdracht tot uitzending naar Koeweit.

De Republikeinse senator John McCain uitte gisteren na de bijeenkomst in het Witte Huis felle kritiek op het optreden van de regering-Clinton in de kwestie-Irak, en met name op Perry's aankondiging vorige week dat de Amerikanen “onevenredig hard” zouden reageren op de Iraakse raket die was afgevuurd op twee Amerikaans gevechtsvliegtuigen - waarna de Amerikaanse reactie volledig uitbleef. “Als je zegt dat je onevenredig hard zal reageren en je doet dat niet”, aldus McCain, “dan moet je daar een prijs voor betalen.”