Landskampioen holt naar kleedkamer

DEN BOSCH, 18 SEPT. De Europa-Cupwedstrijd tegen Slask Eska Wroclaw was nog maar een paar seconden afgelopen toen de basketballers van EBBC Den Bosch al in de kleedkamer van sporthal De Maaspoort zaten. Achter deuren die langer dan gewoonlijk gesloten bleven. De nederlaag (85-82) tegen de kampioen van Polen was hard aangekomen.

“Niemand was aanspreekbaar”, zei Jos Wolfs, coach van de formatie uit Den Bosch, ruim na afloop van het duel. “Vooraf dachten we een behoorlijke kans tegen Slask te hebben. Dan komt zo'n nederlaag extra hard aan.”

Wolfs en zijn spelers hadden zich duidelijk een ander begin van het nog maar net begonnen nieuwe seizoen voorgesteld. Een begin dat herinneringen op zou roepen aan het succesvolle slot van het vorig seizoen. In de tweestrijd om de landstitel tegen Den Helder toonde EBBC zich eind april de beste. Het elfde kampioenschap werd tot in de vroege uurtjes gevierd, al kon vooral Wolfs het niet nalaten om toen al vooruit te kijken. Na twee jaar afwezigheid op het Europese toneel hoopte de coach met 's lands roemrijkste basketbalclub - eind jaren zeventig behoorde EBBC tot de top in Europa - “weer iets te laten zien” in een Europa-Cuptoernooi. Maar zelfs in het Europese bekertoernooi voor 'B-landen' kwam het daar gisteravond voor eigen publiek niet van.

De nationale kampioen neemt deel aan de strijd om de Euro Cup, een toernooi waarin titelhouders uit de zwakkere Europese basketballanden en subtoppers en 'middenmoters' uit de toonaangevende basketballanden elkaar ontmoeten. EBBC is ingedeeld in een groep van zes clubs die een hele competitie afwerken. De beste vier kwalificeren zich voor de volgende ronde.

Den Bosch had het getroffen met de loting voor de Euro Cup, was de teneur in Den Bosch voor het treffen van gisteren. Subtoppers uit Griekenland en Kroatië zouden naar alle waarschijnlijkheid te sterk zijn, maar tegen de kampioenen van Polen, België en Cyprus moest EBBC meer dan een goede kans hebben. Na het verlies tegen Slask Wroclaw in de eigen, matig gevulde Maaspoort toonde coach Wolfs zich nog altijd optimistisch over het bereiken van de volgende ronde, maar hij erkende wel dat de nederlaag tegen de Polen “een onverwachte” was.

Meer nog dan het verlies moet het spel van zijn formatie Wolfs zorgen baren. Verleden week, in de eveneens verloren openingswedstrijd van de nationale competitie tegen Donar uit Groningen, kon EBBC ook al niet imponeren. Tegen Slask bleek dat de landskampioen vooral verdedigend zwak is. Ook is Den Bosch, dat belangrijke schakels als Chris van Dinten en de Amerikaan Kendall Mack aan het eind van het vorig seizoen zag vertrekken naar beter betalende clubs in België, nog lang niet ingespeeld. Talloze misverstanden leidde tot veelvuldig balverlies, waar de Polen dankbaar en uiterst koelbloedig van profiteerden. Vooral Marco de Waard, de 120-voudig international die is overgekomen van Goba uit Gorinchem, toonde zich nog onwennig bij zijn nieuwe club.

“Deze ploeg is nog niet zo ver als de ploeg waarmee we vorig seizoen kampioen werden”, meende Wolfs. “De spelers hebben tijd nodig om naar elkaar toe te groeien. Helaas wordt die tijd ons in Europees verband niet gegund.”

Hoewel Den Bosch tegen Slask bij vlagen erbarmelijk slecht speelde en geen enkele keer een voorsprong wist te nemen, had de landskampioen luttele seconden voor het einde van de officiële speeltijd de wedstrijd alsnog in eigen voordeel kunnen beslissen. Moeten beslissen. Na vrijwel het hele duel tegen een achterstand van tien of meer punten te hebben aangekeken, kwam EBBC in de slotfase sterk terug, onder meer door vier driepunters. Met nog 47 seconden op de klok bedroeg de marge nog maar één punt (82-83). Het daarop volgende balbezit van de Polen leverde geen score op, waardoor de formatie van Wolfs met nog zeventien seconden te gaan de overwinning voor het grijpen had. Door uitermate knullig balverlies - niet voor het eerst, wel voor het laatst - wisten de Polen in de één na laatste seconde de overwinning veilig te stellen.

Mike Vreeswijk, topscorer bij EBBC met 27 punten, noemde het laatste, kostbare balverlies exemplarisch voor het optreden van zijn club. “Op de slotfase na hebben we geen moment in de wedstrijd gezeten. Zit je dat wel, dan levert zo'n laatste aanval ook zeker een score op. Wij verloren niet in de slotseconden, maar in al die minuten die daaraan vooraf gingen.”

Volgende week dinsdag speelt Den Bosch tegen Nicosia Achillias uit Cyprus de tweede wedstrijd om de Euro Cup. Opnieuw voor eigen publiek. De spelers van EBBC verwachten na afloop van dat duel minder snel in de kleedkamer te zitten.

    • Paul de Lange