Kok wil wel door met paars

DEN HAAG, 18 SEPT. Minister-president Kok voelt onder conditie voor voortzetting van de paarse coalitie. Het is de eerste keer dat hij zich uitspreekt over het volgende kabinet. Volgens Kok is het 'boerenwijsheid' dat de huidige coalitie van PvdA, VVD en D66 doorgaat als de goede verhoudingen in tact blijven en de kiezer de drie partijen straks steun geven.

Kok zei dit gisteren bij zijn toelichting op Troonrede en Miljoenennota. VVD-fractieleider Bolkestein is met Kok voorstander van voortgezette samenwerking. “Als het doorgaat zoals nu dan vind ik toch dat we moeten aankoersen op Paars-II, zei hij in het tv-programma Netwerk.

PvdA-fractieleider Wallage en D66-leider Van Mierlo gaven aan dat zij samenwerking met het CDA ook denkbaar vinden. Wallage bij de NOS-tv: “Ik wil een open en zakelijke relatie met het CDA houden. Van Mierlo in Trouw: “Van mij zou in beginsel een vier-partijenkabinet ook kunnen.”