Kamagurka met baard en pruik

Wees blij met wat je hebt, Ned.3, 20.00-20.30u.

Er is iets merkwaardigs aan de hand met het komische programma 'Wees blij met wat je hebt', dat de VPRO vanavond uitzendt. Je krijgt al kijkende namelijk het gevoel dat de hoofdrolspelers, Kamagurka en Herr Seele, beide vooral bekend door hun getekende grappen in dag en weekbladen, veel leuker zijn dan ze in dit programma uit de verf komen. 'Wees blij met wat je hebt' bestaat uit een aaneenschakeling van grappen en sketches, gekoppeld door close-up opnamen van een boeren latende Kamagurka.

Als beiden zelf de vormgeving van hun grappen in handen hebben, dus in hun getekende humor, dan komt vrijwel iedere grap aan, hoe absurd of schrijnend ook ('Kijk een lijkje, het sterft nog een beetje'). Er ontstaat dan een effectvolle kortsluiting tussen tekst en beeld.

Op televisie is dat blijkbaar moeilijker, want de grappen blijven meestal steken in een leuk of absurd bedoelde aanzet, zoals de man (Kamagurka) die met een 'hoge berg' langs de deuren trekt. Al die sketches met snorren en pruiken - ze leiden af van hoe grappig Kamagurka en Herr Seele werkelijk zijn. Dat blijkt het best als er opeens een scène tussen zit waarin beide komieken in een stoel zitten en Herr Seele, onopgemaakt, een mop vertelt aan een nors kijkende Kamagurka.

Even een pauze van leuk doen en mislukte televisie-vormgeving. De VPRO-documentaire-makers Rogier Dijkman en Ren'ee van der Ploeg (o.a. Jonge Helden) worden in de VPRO-gids van deze week met enige nadruk als de vormgevers, de filmers van deze serie gepresenteerd. “Drama is makkelijker dan documentaire,” beweert een van hen, ”Je hebt meer zelf in de hand.” Misschien ligt daar wel het euvel. Hadden die twee tv-makers maar meer documentaire-achtig gewerkt, en Kama en Seele al grappen bedenkend en vertellend gefilmd. Dat was veel leuker geweest dan al dat halfbakken Monty Python-tje spelen, waarop we deze eerste aflevering getrakteerd worden. Maar wie weet zit er in de volgende afleveringen meer documentaire.

    • Paul Steenhuis