Izetbegovic wint strijd om presidium

SARAJEVO, 18 SEPT. De samenstelling van het Bosnische staatspresidium staat vast: Alija Izetbegovic zal de moslims vertegenwoordigen, Momcilo Krajisnik de Serviërs en Kresimir Zubak de Kroaten. Izetbegovic wordt voorzitter en daarmee in naam staatshoofd. Dat heeft de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE gemeld.

Hoeveel stemmen de drie hebben gekregen wordt pas later vandaag gemeld. Maar vannacht hadden ze na het tellen van tachtig procent van de stemmen al een voorsprong op hun rivalen die niet meer kon worden ingelopen. Izetbegovic, Krajisnik en Zubak vertegenwoordigen de grote nationalistische partijen onder de moslim-, de Servische en de Kroatische kiezers. Algemeen wordt verwacht dat de samenwerking in het presidium moeizaam zal verlopen, omdat deze partijen elkaar vier jaar lang heftig hebben bestreden. Krajisnik heeft zich in de verkiezingscampagne nog krachtig uitgesproken voor afscheiding van de Servische Republiek.

Izetbegovic, kandidaat voor de regerende Partij van Democratische Actie, heeft zijn belangrijkste rivaal, ex-premier Haris Silajdzic, verrassend ver achter zich gelaten: na het tellen van tachtig procent van de stemmen had Izetbegovic er 629.000 en Silajdzic 110.000.

Krajisnik, de kandidaat van de Servische Democratische Partij, verloor veel stemmen aan zijn belangrijkste rivaal. Vannacht stond hij op 508.000 stemmen en de gematigde Mladen Ivanic op 240.000.

Pagina 5: Succes rivaal kost Krajisnik voorzitterschap

Ivanic is een zo goed als onbekende Bosnische Serviër uit Banja Luka, kandidaat van een oppositiepartij. Hij staat bekend als even radicaal-nationalistisch als Krajisnik en diens vriend en partijgenoot Radovan Karadzic.

Het goede resultaat van Ivanic is een ernstige tegenvaller voor Krajisnik, omdat het hem het voorzitterschap van het staatspresidium kan hebben gekost. Het voorzitterschap wordt bekleed door de kandidaat met het grootste aantal stemmen, en dat is vrijwel zeker Izetbegovic geworden.

Het staatspresidium vaardigt al zijn besluiten met consensus uit. Bij onenigheid wordt een probleem doorverwezen naar het parlement van de entiteit die dwars ligt - dat wil zeggen: het parlement van de Servische Republiek of dat van de moslim-Kroatische federatie.

De moslims zullen het eindresultaat van de verkiezingen van zaterdag erkennen als de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE oordeelt dat de verkiezingen geldig zijn geweest. Dat zei gisteren de premier van Bosnië, Hasan Muratovic. Vlak voor de verkiezingen kondigde de SDA, de belangrijkste partij van de moslims, aan de einduitslag van de verkiezingen in de Servische Republiek niet te zullen erkennen, wegens de talrijke onregelmatigheden.

Muratovic zei gisteren ook dat president Izetbegovic en de Servische president Milosevic elkaar wellicht al eind deze week zullen ontmoeten. Volgens Muratovic kan de ontmoeting plaatsvinden voordat Izetbegovic op 25 september de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.

Eerder was door de Amerikaanse Bosnië-bemiddelaar Holbrooke gemeld dat de twee elkaar over drie weken in parijs zouden ontmoeten om de normalisering van de relaties tussen Sarajevo en Belgrado te bespreken. (Reuter, AP, AFP)