Hoogbejaarde politici Japan willen blijven

TOKIO, 18 SEPT. Een groep tachtigplussers binnen de fractie van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) in Japan heeft gisteren voorkomen dat ze bij de volgende verkiezingen “vrijwillig” moeten opstappen. De kwieke tachtigers leverden voor televisiecamera's felle kritiek op de poging van LDP secretaris-generaal Koichi Kato (57) om de partij te verjongen en tachtig als leeftijdsgrens in te voeren.

De LDP-fractie telt acht leden die de tachtig zijn gepasseerd, onder wie het oudste parlementslid: de 89-jarige voormalig parlementsvoorzitter Kenzaburo Hara. Kato deed zijn poging terwijl elders gisteren de oprichtingscommissie voor een “partij van de na-oorlogse generatie” onder leiding van parlementslid Yukio Hatoyama en minister van Gezondheid Naoto Kan (beiden 49) zijn eerste bijeenkomst hield.

Naoto Kan scoort hoog bij het publiek als gewenste nieuwe premier. In een onderzoek dat de Nihon Keizai Shinbun (Economisch Dagblad) vanmorgen publiceerde staat minister Kan op de tweede plaats na de huidige premier, Ryutaro Hashimoto (59) van de LDP. Naoto Kan bereikte zijn populariteit door als minister de zwijgzaamheid van zijn ambtenaren te doorbreken over een schandaal met besmet bloed waardoor hemofilie-patiënten begin jaren tachtig aids hebben opgelopen.

Bij de nieuwe Democratische Partij hebben zich inmiddels 35 hoofdzakelijk jongere Lagerhuisleden uit andere partijen aangesloten. Het ziet er naar uit dat dat aantal verder zal groeien.

In het Lagerhuis zijn momenteel 4 zetels onbezet omdat sommige leden de neiging hebben te blijven zitten totdat de dood er op volgt.