Gemeente Emmen ziet af van eigen coffeeshop

EMMEN, 18 SEPT. De gemeente Emmen zal geen stichting oprichten die de teelt, aanvoer en verkoop van cannabis ter hand neemt. Het college van B en W laat het idee varen, nadat de raadscommissie het plan unaniem heeft afgekeurd.

De suggestie om in eigen beheer softdrugs te produceren, stond in de gemeentelijke drugsnota die begin deze maand verscheen. Daarin werd voorgesteld het aantal coffeeshops terug te brengen van zes naar drie om overlast door drugsgebruik tegen te gaan. Door als experiment de teelt, aanvoer, kwaliteit en verkoop van drugs in 'eigen hand' te houden, zou een scheiding met de handel in harddrugs mogelijk worden, zo opperde het college.

Volgens wethouder A. van Hoffen (volksgezondheid) is het plan gezien de commotie die het opriep terzijde geschoven. “Er bestond geen politiek draagvlak voor”, stelt hij. De gemeente wil de toenemende problemen rond het drugsgebruik nu beperken door een alcohol- en gokverbod in coffeeshops in te stellen. Uit recent onderzoek is gebleken dat het drugsgebruik van jongeren in zuid-oost Drenthe onrustbarend hoog is.